Uitspraak kort geding tegen krimp Schiphol: rechter stelt luchtvaartmaatschappijen in het gelijk

5 april 2023

Vanochtend om 10 uur heeft de rechtbank het vonnis uitgesproken van het kort geding dat luchtvaartmaatschappijen gezamenlijk hadden aangespannen tegen de Nederlandse Staat met betrekking tot de voorgenomen krimp van Schiphol. In de uitspraak > https://bit.ly/3Gjce1B < stelt de rechter dat de Staat niet de juiste procedure heeft doorlopen en dat betekent dat Schiphol als gevolg van deze beslissing voor het komend seizoen het maximaal aantal vluchten niet mag verminderen tot 460 000.

KLM, KLC, Transavia, easyJet, TUI, Corendon, Martinair en Delta waren naar de rechter gestapt om het voornemen om het aantal vliegbewegingen op Schiphol fors terug te dringen, aan te vechten. Dit eenzijdige besluit van de Nederlandse Staat zal onder meer forse negatieve gevolgen hebben voor zowel de huidige als de toekomstige werkgelegenheid in de luchtvaart, die door het beperken van het aantal vliegbewegingen zal worden verlegd naar buiten onze landsgrenzen.

Reactie VNC
De VNC is oprecht blij dat de rechter tot dit besluit is gekomen. Het argument dat de Nederlandse overheid niet het juiste proces heeft gevoerd is één van de argumenten die zijn gedeeld met de Europese Commissie, ook de andere argumenten die door de gezamenlijke luchtvaartmaatschappijen zijn aangevoerd – waaronder gevaar voor werkgelegenheid in de luchtvaartindustrie- wegen voor de VNC zwaar. Wij rekenen erop dat minister Harbers en het kabinet dit signaal uiterst serieus nemen.

VNC bestuur