Transavia Achtergrond juni  

28 juni 2024

Leestijd: 2 minuten 

Meld je bij ons voor deelnameBroodje met Marcel’
In onze publicatie van 19 juni deelden we de zorgen en onrust van het cabinepersoneel over de operatie van Transavia. Inmiddels hebben we een goed en verhelderend gesprek gehad met de directie en de impact van de gebrekkige processen besproken. Dit heeft tot effect dat diverse afdelingen verbeteringen op korte termijn hebben aangekondigd.  

Daarnaast biedt Transavia de mogelijkheid aan cabinepersoneel om rechtstreeks hun zorgen en ongenoegen met de directie te delen tijdens ‘Broodje met Marcel’. We werken nu met de Ondernemingsraad aan de planning en zoeken nog deelnemers. Wil jij je verhaal delen met de directie, meld je dan bij ons via sectiebestuur.transavia@vnconline.nl. Bij de gesprekken zal ook een sectiebestuurder aanwezig zijn, want bij de VNC staan we samen sterk! 

Wintervakantie-aanvraag kersverse collega’s 
Nieuwe collega’s voor het seizoen 2024, let op! Laat Transavia uiterlijk komende zondag 30 juni weten waar je voorkeur ligt voor wintervakantie in de periode oktober 2024 – maart 2025. Dit geldt ook als je nog niet weet welk type contract je krijgt; het doorgeven van je vakantievoorkeur is sowieso raadzaam. Alle spelregels voor het aanvragen van vakantie lees je op tnet. 

Update principeakkoord oproepkrachten
De onderhandelingen over cao-verbeteringen voor oproepkrachten hebben helaas nog geen akkoord opgeleverd. Op 25 juni hebben we jullie laten weten dat een forse meerderheid van de oproepkrachten niet tevreden was met het principeakkoord en tegen stemde.
Transavia heeft inmiddels gesprekken gevoerd met een aantal oproepkrachten over hun ervaringen. Er is vanuit het bedrijf ruimte voor verbetering op het gebied van communicatie, inzet in de productie en waardering. De VNC zet hier tijdens gesprekken ook sterk op in. Hoewel Transavia openstaat voor verbetering, willen ze pas later in de zomer verder praten. Wij streven echter naar eerder overleg omdat dit belangrijk is, ondanks vakantieperiodes van cao-delegatieleden. We houden jullie op de hoogte van de ontwikkelingen.   

Nieuwe deeltijdconstructen
Op basis van de cao-afspraken komen er meer deeltijdopties voor cabinepersoneel, met percentrages van 60%, 70%, 80% en 90%. Dit geldt zowel voor deeltijdcontracten in de week als in de maand (in blokken). Veel collega’s zijn benieuwd naar de details van deze contracten en de bijbehorende vrije tijd, maar Transavia heeft hier nog geen inhoudelijke informatie over vrijgegeven. Wij blijven aandringen op duidelijkheid over de systematiek. Laat ons ondertussen weten of je interesse hebt in deze varianten, zodat wij een goed beeld krijgen van de animo. 

Roosterverzoeken voor specifieke vluchten
Veel collega’s melden ons afgewezen platinum, gold, silver en brons roosterverzoeken, zowel voor korte als lange vluchten, met of zonder stop. We vermoeden dat verzoeken inderdaad regelmatig worden afgewezen, maar we weten niet precies hoeveel er worden ‘overruled‘. Stuur je vragen hierover vooral ook naar goed.cabinerooster@transavia.com. Voor Transavia is het belangrijk om te weten hoe het verzoekensysteem met deze mogelijkheid werkt.  

Voor de VNC is invloed op het rooster een van de speerpunten voor de cao-onderhandelingen. Hou ons daarom ook op de hoogte van jullie ervaringen met vluchtenverzoeken voor de komende zomerroosters en hoe vaak een vluchtverzoek wordt toegekend. Dit helpt ons bij de cao-onderhandelingen! 

Lauren Klaassen en Antonie Kloots
Transavia sectiebestuur