OR Talk

26 juli 2023

In aanloop naar de vakantieperiode is het voor de Ondernemingsraad altijd rennen en vliegen. Waar de drukte van de zomerproductie begint, is het op kantoor over het algemeen iets rustiger. Dit maakt ook dat wij zoveel mogelijk lopende zaken willen afronden.  

Bij Blue Base – het toekomstige nieuwe hoofdkantoor op Schiphol-Oost – is dat inmiddels gelukt, al duurt het nog even voordat je door de nieuwe entree stapt. Een ander onderwerp waar veel over te zeggen is, is verduurzamen. Als het aan de tweede kamer ligt, vliegen we morgen elektrisch of pakken we massaal het vliegtuig over de grens… KLM heeft het onderwerp verduurzamen in ieder geval hoog op de agenda staan.

Duurzamer
In alle divisies speelt dit onderwerp: bij Ground Services worden voertuigen geëlektrificeerd, bij Inflight Services loopt een “zero waste” project en begin dit jaar besloot KLM te stoppen met economisch tanken: kerosine meenemen voor de terugweg vanuit financieel oogpunt. KLM heeft een doelstelling op het gebied van duurzamere brandstof, namelijk het bijmengen van 10% Sustainable Aviation Fuel (SAF) in 2030. Dit is dubbel zoveel als afgesproken in het Europese groene transitieprogramma Fit for 55 en hiermee wordt de uitstoot aanzienlijk gereduceerd. Maar zijn we er dan? Nee, om de doelstellingen in 2030 te behalen moet er meer gebeuren.

Vlootvernieuwing met OCR
Een andere stap om de ecologische voetafdruk te verlagen, is de vlootvernieuwing. Onlangs is een vliegtuigorder geplaatst voor de vervanging van de Boeing 737 en Boeing 747 (vracht). Ook de vervanging van de Boeing 777 staat op de planning. Als Ondernemingsraad zijn we betrokken bij dit zorgvuldige proces. We kijken niet alleen naar cabinezaken, maar ook naar bereik, configuraties en vrachtcapaciteit. Het onderhoud en de benodigde licenties zijn eveneens belangrijke aspecten. Gelukkig kan KLM Engineering & Maintenance veel onderhoudswerk voor andere partijen uitvoeren, wat de kosten relatief laag houdt. We hopen dit jaar nog bekend te kunnen maken welk toestel het beste voldoet aan onze duurzaamheids- en concurrentie-eisen. Overigens is één ding alvast zeker: een OCR zal in de toekomstige vervanger niet ontbreken! <<<

Marc van der Ham
Voorzitter VNC-OR fractie