Minder overlast en toekomstbestendige luchtvaart  

26 maart 2024

Al maandenlang lobbyt de VNC samen met 30 andere luchtvaartorganisaties voor een beter alternatief dat de luchtvaart toekomstbestendiger, stiller en schoner maakt. Binnenkort brengen we het concrete plan Toekomstbestendige luchtvaart voor Nederland opnieuw onder de aandacht in politiek Den Haag. Dit doen we namens en voor tienduizenden collega’s, met hun toekomst vooropgesteld. 

De VNC blijft samen met anderen uit de luchtvaartsector strijden om banen te behouden voor de vele collega’s. Het alternatieve plan ‘Toekomstbestendige luchtvaart voor Nederland’ is bedoeld om hieraan bij te dragen.

Claims
Dat dit belangrijk is, blijkt weer nu de rechtbank de Stichting RBV (Recht op Bescherming tegen Vliegtuighinder) gedeeltelijk in het gelijk stelt met hun claim dat de Staat hen onvoldoende heeft beschermd tegen geluidsoverlast. Een van de redenen is het ontbreken van vastgelegde geluidsnormen sinds 2015, waardoor het voor de Inspectie (ILT) moeilijk is om te handhaven. Dit gebrek was onder meer ook de aanleiding vanuit de politiek om in 2022 met het omstreden krimpplan te komen. De rechtbank heeft gezegd dat de Staat binnen een jaar de bestaande regels moet naleven en handhaven, zoals vastgelegd in het Luchthavenverkeersbesluit 2008. We weten nog niet welke gevolgen dat heeft voor het aantal vluchten op Schiphol, omdat dit een politieke beslissing is. Het ministerie heeft nog niet besloten of ze tegen dit besluit in beroep gaan. 

 

We houden jullie op de hoogte! 

 

VNC bestuur