KLM cao-onderhandelingen – dit is waar we nu staan
Leestijd: 2 minuten
Op dinsdag 25 en donderdag 27 maart vonden er opnieuw cao-onderhandelingen plaats. In deze update lees je wat er tot nu toe is besproken, hoe VNC erin staat en wat de volgende stappen zijn.
Onze visie: investeren in mensen loont
Cabinepersoneel is het visitekaartje van KLM. Investeren in deze groep is investeren in klanttevredenheid, lager ziekteverzuim, meer werkplezier en hogere productiviteit.
De VNC zet in op:
- Duurzame inzetbaarheid
- Een gezonde balans tussen werk en privé
- Meer grip op je rooster
- Ruimte voor persoonlijke ontwikkeling
Wij vinden het onverantwoord om 5% productiviteitsverhoging uit de arbeidsvoorwaarden te halen. De echte winst zit in het werken volgens de visie van VNC: mensen gezond, gemotiveerd en duurzaam inzetbaar houden.
Het standpunt van KLM
KLM heeft een voorstel gedaan dat naar eigen zeggen ‘stevig’ is. De maatregelen doen pijn, erkent KLM zelf ook, maar zijn volgens hen nodig om het verdienvermogen van het bedrijf te versterken.
Het doel is om in 2025 €450 miljoen extra inkomsten te realiseren. Daarvan moet €200 miljoen komen uit kostenverlaging, verdeeld over verschillende onderdelen van het bedrijf.
KLM geeft aan open te staan voor gesprek, maar blijft vooralsnog vasthouden aan de huidige koers.
De visie van VNC
VNC gelooft dat het succes van KLM begint bij tevreden medewerkers. Een verslechtering van arbeidsvoorwaarden en verhoging van werkdruk passen daar juist niet bij.
Uit onze analyse blijkt dat er geen sprake is van een productiviteitsprobleem binnen het cabinedomein. We zijn flexibel als cabinepersoneel en ademen mee met de productie waar nodig is, zoals: bewilligen, non-actief, meer- en minderwerk en plussen.
Daarbovenop hangt ons nog altijd twee jaar zonder loonsverhoging boven het hoofd. Voor cabinepersoneel ontbreekt in KLM’s voorstellen elk perspectief. Inleveren op bemanningssterkte, koopkracht en werk- en rusttijden. Dit is het mantra van KLM tijdens deze cao-onderhandelingen sinds we in oktober begonnen zijn.
We maken ons grote zorgen over de gevolgen van de voorstellen. Ze zullen de werkdruk juist verhogen, wat uiteindelijk leidt tot hoger ziekteverzuim. Zo verdwijnt elke besparing direct via de achterdeur.
VNC ziet op dit moment geen reden om akkoord te gaan met bezuinigingsvoorstellen.
De huidige stand van zaken
Het belangrijkste verschil tussen onze visie en die van KLM zit in:
- KLM focust op de financiële kant, wil 5% besparen én twee jaar geen loonsverhoging.
- VNC kijkt naar de dagelijkse praktijk op de werkvloer, met inzet op lager ziekteverzuim en meer werkgeluk. Dat zorgt uiteindelijk ook voor betere resultaten.
VNC herkent het productiviteitsprobleem dat KLM noemt niet, zelfs na de toelichting die KLM gaf over de ontwikkeling binnen cabine.
De 5% extra productiviteitverhoging moet wat ons betreft van tafel. We hebben KLM gevraagd om met nieuwe voorstellen te komen.
KLM is in principe bereid om alle voorstellen van de cabinebonden te bespreken, zoals aanpassing van de purserschalen, maar alleen als we dit zelf betalen. Dat vinden wij onacceptabel. De voorstellen doen geen recht aan jullie inzet, flexibiliteit en betrokkenheid.
Wat kun je van ons verwachten?
We blijven vechten voor het beheersbaar houden van de werkdruk en tegen verslechtering van onze arbeidsvoorwaarden.
Heb je vragen of opmerkingen? Neem gerust contact met ons op, wij staan voor je klaar!
- E-mail: secretariaat@vnconline.nl
- Telefoon: 020 5020480
Ivo Kruse Koster, Carolina Bouwer, Roberto Tunzi, Marije Kroese, Chris van Elswijk
KLM sectiebestuurders