Column Blauwe Plekken

26 februari 2024

Bucketlist

Ik vraag me na 34 jaar vliegen wel eens af: wat zou ik nou nog echt graag een keer willen zien en aan mijn bucketlist toevoegen? Erg weinig denk ik dan, ik heb zoveel landen bezocht en zoveel wereldwonderen gezien als de piramides, de Taj Mahal, Machu Picchu en Niagarawatervallen, dat als ik morgen omval ik best tevreden mag zijn. 

Toch blijf ik nieuwsgierig en komen er dingen op m’n pad die ik niet had willen missen. Zoals het afgelopen jaar een ballonvaart boven de piramides in Mexico en een sledetocht in Canada. Ik vind ook dat we dicht bij huis genoeg mooie dingen hebben die ik nog niet eens gezien heb. Ik woon in het hart van onze hoofdstad en daar heb je genoeg musea met steeds wisselende tentoonstellingen dat je je nooit hoeft te vervelen, bijvoorbeeld afgelopen jaar de Vermeer tentoonstelling in het Rijksmuseum.
Daarnaast kun je prachtige wandelingen maken door de stad, een stad met een rijke historie.  

De Wallen en de Arena
Afgelopen december kreeg ik het verzoek om een groep van 25 Spanjaarden rond te leiden door de stad. Ik dacht gelijk ik laat ze het Rijksmuseum zien, doe een rondvaart, bezoek het het Anne Frankhuis en wandel door de Jordaan. Dat zijn toch dingen die je gezien moet en wilt hebben, echt bucketlistdingetjes. Met frisse zin begon ik op de Dam met wat geschiedkundige feitjes maar al snel zag ik de aandacht verslappen en na een half uurtje lopen, kwamen ze met hun eigen bucketlist op de proppen: de Heineken Experience, de Arena (voetbal) en tot slot de Wallen! Ik heb ze erheen gebracht en wat hebben ze genoten, dit was het mooiste dat ze gezien hadden en een onvergetelijke ervaring. Ik dacht bij mezelf wel: bijzonder, niet mijn keuze, maar ach zo heeft ieder zijn eigen bucketlist! 

Hans den Dikken