VNC column Blauwe Plekken

24 augustus 2023

Krentenbol te kort

Het ontbijt vind ik het leukste moment tijdens korte reizen naar Noord-Amerika. Je hebt vaak de leukste gesprekken zo ‘s morgens vroeg in het hotel aan de ontbijttafel en omdat het ontbijt meestal inclusief is, komt bijna iedereen ook opdagen. Maar ook op reizen naar het Verre Oosten ben ik altijd aan het ontbijt te vinden! Ik zet er echt de wekker voor en pak zo gelijk het lokale ritme beter op. Vaak zijn die ontbijten geweldig, zoals in Bangkok of China maar Singapore spant daarbij voor mij de kroon en vaak zijn collega’s daar ook al vroeg in de ontbijtzaal te vinden.

Ik had mijn man een week meegenomen naar Singapore en naast alle attracties, wilde ik hem het ontbijt niet onthouden. Ook hij was enthousiast en kon zich niet voorstellen dat er collega’s zijn die deze maaltijd – wat omgerekend zes euro kost – overslaan!

De eerste avond in Singapore tijdens een wandeling naar de haven kwamen we collega’s van andere bemanningen tegen. Na een korte begroeting zeiden wij, “We zien jullie morgen bij het ontbijt, gezellig!” waarna we dan weer doorliepen. In de verte zag ik een bekende collega aankomen en vroeg haar of ze zin had om mee wat te gaan drinken. Ze was echter moe waarop mijn man zei: “Dan zien we je morgen bij het ontbijt!”. “Nee,” zei ze “ik heb krentenbollen meegenomen voor deze reis!”. M’n man stond perplex en had het er ‘s avonds op de hotelkamer nog over. Hij kon er niet over uit dat iemand op zo’n reis dat ontbijt liet schieten en vertelde dat de volgende morgen eveneens aan collega’s, wat tot veel hilariteit leidde! De volgende middag aan het zwembad hoorden we dat ons ‘op en neertje’ naar Bali gecanceld was en de desbetreffende krentenbol-collega een dag langer in Singapore moest blijven. Aangekomen op de hotelkamer zei m’n man opeens: “Oh jee wat erg voor haar dat ze een dag langer moet blijven.” Ik vroeg ”Waarom, dat is toch heerlijk een dag extra in Singapore?” “Nee”, zei hij, dan heeft ze een krentenbol te kort!”.

Hans den Dikken