Wings of Support bestaat 25 jaar!

6 november 2023

Leestijd < 4 minuten

Vandaag is een feestelijke dag voor Wings of Support, de stichting die wereldwijd projecten financiert en steunt om kinderen op KLM-bestemmingen een beter leven te geven. Namens VNC-bestuur en – medewerkers feliciteren wij WoS van harte met dit jubileum en we wensen hen nog vele succesvolle jaren.  

Ter ere van het zilveren jubileum van Wings of Support, spraken we met Annette Groeneveld, voormalig voorzitter van de VNC en de huidige voorzitter van Wings of Support. Dit interview is een blik op een kwart eeuw van hard werk om het leven van kinderen wereldwijd een stukje beter te maken: hoe is WoS ontstaan, welke hobbels en hoogtepunten kent de organisatie en waar dromen ze nog van?  

Allereerst, gefeliciteerd met het 25-jarig bestaan van Wings of Support!
Wat is jouw persoonlijke hoogtepunt of mooiste herinnering als voorzitter van WOS tot nu toe?
Ik ben nog niet zo lang voorzitter, pas sinds juli 2021. Ik denk dat het 25-jarig jubileum een hoogtepunt gaat worden, voor mij en voor alle WoS medewerkers. Ooit heeft Marius den Dulk het initiatief genomen om WoS op te richten, met heel veel passie, maar zonder dat hij wist hoe het zich zou ontwikkelen. Nu, 25 jaar later, zijn we een professionele organisatie die een duidelijke visie en missie heeft en daar ook invulling aan geeft. Wij willen kinderen op KLM-bestemmingen een betere start in het leven geven door lokale organisaties te ondersteunen die zich bezighouden met onderwijs, gezondheidszorg en onderd ak. In 2022 hebben bijna 400.000 euro uitgegeven aan ruim 11.000 kinderen in 15 landen. Dat vergt een goede organisatie, goede verantwoording, maar vooral veel passie om kinderen te helpen. 

Wings of Support heeft in de afgelopen 25 jaar prachtig werk kunnen leveren voor veel kinderen wereldwijd. Kun je een specifiek verhaal delen van een project of interactie dat je echt raakte en waarom?
Wat mij raakt is de inzet waarmee de projectcoördinatoren hun werk doen. Ze zijn enorm betrokken bij de lokale organisaties, kennen de mensen persoonlijk, bezoeken ze regelmatig en onderhouden zo langjarig contact met ze, maar zijn ook kritisch als ze moeten beoordelen of een project ook echt noodzakelijk en effectief is. Die persoonlijke aanpak is specifiek voor WoS. Ze weten welk klaslokaal, welke koelkast, welke leraar door WoS is gefinancierd.  

Wat zijn enkele van de grootste uitdagingen waarmee Wings of Support te maken heeft gehad bij het realiseren van jullie missie, en hoe hebben jullie deze overwonnen?
25 jaar is lang en natuurlijk is WoS anders begonnen dan dat het nu is. Kleinschaliger en daardoor meer ad hoc en met heel erg korte lijntjes en een eenvoudige administratie. Inmiddels gaat er veel geld om in WoS en moeten we veel meer verantwoording afleggen over het bestede geld. We maken geld over naar Curaçao, Kenia, Uganda, Ecuador, Colombia, India. De regels rond internationaal geldverkeer, verslaglegging en verantwoording zijn sinds 1998 enorm aangescherpt en dat vergt veel van onze projectcoördinatoren. De projectplannen moeten kloppen en de uitgaven moeten verantwoord worden met offertes en bonnen. Daar is niet iedereen even blij mee en er was ook een tijd weinig begrip voor. Het werd echt gezien als onnodig bureaucratisch en daar keken ze het bestuur op aan. We hebben nu veel meer begrip kunnen kweken voor de noodzaak van verslaglegging en verantwoording. Iedereen snapt nu waar het vandaan komt, maar het is echt een lastige tijd geweest om iedereen op een lijn te krijgen.  

Terwijl jullie deze mijlpaal van 25 jaar vieren, wat zijn de toekomstplannen voor Wings of Support? Zijn er nieuwe projecten of doelen die jullie met ons kunnen delen? Heb je bepaalde dromen die je graag zou willen realiseren?
Het is en blijft een droom om te zorgen dat alle KLM’ers weten dat WoS bestaat en wat we doen. En dat iedereen donateur is van WoS en zich verbonden voelt met ons. Het is tenslotte een stichting opgericht door KLM-personeel en dat is uniek. Doordat we allemaal belangeloos voor WoS werken, gaat 92% van iedere euro naar de kinderen. We verdienen niets en declareren niets. Dat is ook heel uniek.  

De meeste donateurs en medewerkers komen nu nog uit het cabine- en cockpit personeel. Wij zijn voor hen ook het meest zichtbaar, maar we willen ieder KLM’er boeien met ons werk, op het hoofdkantoor, bij de vracht, bij E&M, bij IT, iedereen. Dat is een droom. 

Wings of Support heeft een geweldige groep supporters en vrijwilligers. Wat voor soort mensen zijn betrokken bij jullie organisatie, en wat drijft hen om deel uit te maken van dit initiatief?
Ik denk niet dat het een bepaald type mens is die zich betrokken voelt bij WoS. Iedereen die een betere wereld voor ogen heeft en zich realiseert dat wij daar als KLM’ers een bijzondere rol in kunnen spelen, omdat we een internationaal opererend bedrijf zijn en in contact komen met mensen van over de hele wereld, voelt zich betrokken. Ook veel jonge KLM’ers voelen die maatschappelijke betrokkenheid en melden zich bij ons aan.  

Hoe kunnen VNC-leden, en anderen die geïnteresseerd zijn, Wings of Support het beste ondersteunen en bijdragen aan jullie missie?
WORD DONATEUR! Ook al is het voor 5 euro per maand. WoS is voor en door KLM’ers. Wij doen iets goeds met jouw geld, daar kun je van op aan en daar kan je als KLM’er trots op zijn. Meer informatie vind je hier! >>>