Stewardess liever vrolijk dan slank

9 aug. 2019
Ingrid Brama is 21 jaar KLM-stewardess.

SCHIPHOL - Bijna driekwart van luchtreizigers vindt het niet erg dat stewardessen tattoos hebben of tijdens hun werk piercings dragen. Bij KLM zijn zichtbare tattoos of piercings taboe en dat leidt soms tot verrassingen bij collega’s. ,,Aan het zwembad verschijnen ze plots met een tattoo.”
Uit een steekproef van online reisbureau vliegtickets.nl onder 3.600 Nederlanders die regelmatig vliegen blijkt dat meeste van hen vinden dat stewardessen en stewards er verzorgd moeten uitzien, met of zonder make-up. Of ze nou dun of dik zijn, klein of lang, knap of gewoon maakt ruim 80% van de Nederlanders niets uit. Hakken zijn volgens hen al helemaal niet nodig. Alle soorten en maten zijn oké. Alleen arrogantie en chagrijn aan boord ervaren veel respondenten doorgaans als erg irritant.

Ingrid Brama is al 21 jaar bij KLM-stewardess en bestuurslid van de Vereniging Nederlands Cabinepersoneel (VNC). ,,Wij merken dat passagiers vooral op prijs stellen als we een gezellig praatje maken, als we sociaal en vriendelijk zijn, spontaan met gevoel voor humor”, vertelt ze.

Taboe
Natuurlijk staan volgens Brama service en veiligheid altijd voorop. ,,Daar zijn we intensief in getraind. En ja, alle vliegmaatschappijen hebben kledingvoorschriften en bepaalde criteria voor je uiterlijk. Zo zijn zichtbare tattoos en piercings vaak taboe, ook bij KLM. Lang haar moet om hygiënische redenen opgestoken of in een staart zijn en felgekleurde nagellak en een overdosis aan sieraden zijn ook niet toegestaan.”

Het is volgens haar noodzakelijk om je in de lucht en op de grond representatief te gedragen in uniform. ,,Dat is logisch, want je vertegenwoordigt je werkgever in contact met klanten. De purser moet daarop toezien. Maar daar is bij de VNC als vakbond zelden een issue over”, aldus Brama.

Ze kent wel stewardessen die kleinere tattoos afplakken of bedekken als ze solliciteren. ,,Die komen dan ineens aan het zwembad tevoorschijn. Piercings kun je uit en aan doen, al naar gelang je dienst hebt. Het gaat in dit werk veel meer om de juiste uitstraling en een open houding naar je passagiers.”

Excessen
Directeur Steven van der Heijden van Corendon Dutch Airlines laat weten dat het beleid hoe stewardessen eruit moeten zien, minder streng is dan vroeger. ,,Dat heeft ook te maken met deze tijd, waarin alles wat soepeler en minder formeel gaat. Zeker voor toeristen is er niks aan de hand, zolang er geen excessen zijn waar ze aanstoot aan kunnen nemen, en cabinepersoneel aardig en behulpzaam is.”

De ergernis over volle vliegtuigen, te krappe zitplaatsen, drukte en vertragingen en agressieve reizigers die onder invloed zijn, neemt de laatste jaren wel toe, blijkt uit onderzoek van consumentenorganisaties.

Vereniging Nederlands Cabinepersoneel VNC

Constellation Building
Stationsplein N.O. 406
1117 CL Schiphol-Oost

+31 (0)20 - 50 20 480
secretariaat@vnconline.nl
Lid van EurECCA