VNC, VNV en NVLT gezamenlijk in actie tegen nachtsluiting Schiphol

9 april 2024

Vandaag hebben drie grote luchtvaartbonden voor cabinepersoneel, verkeersvliegers en luchtvaarttechnici in de Tweede Kamer een petitie aangeboden tegen de voorgenomen nachtsluiting van Schiphol. Namens VNC voerde Antonie Kloots, voorzitter van het Transavia sectiebestuur, het woord.

Een nachtslot op Schiphol zal vooral een negatieve impact hebben op Transavia, dat veel van haar vluchten in de nachtelijke uren maakt. Ruimte om die naar de dag te verplaatsen is er niet. Ook de vrachtsector zal hard worden geraakt en de drie luchtvaartbonden wilden waarschuwen voor verlies van werkgelegenheid en bereikbaarheid. Daarbij deden zij concrete suggesties om de luchtvaart stiller, schoner en sterker te maken, mét behoud van banen voor Nederland en zónder nachtsluiting.

Verlies van banen en mobiliteit
Samen met de petitie werd ook een billboard met een illustratie van KLM-collega en cartoonist Rein Valk aangeboden. Zijn tekening geeft in één oogopslag weer waar de petitie over ging: een beperkter aanbod van vluchten van en naar Schiphol jaagt onze passagiers de grens over en zal dus geen klimaatwinst opleveren, maar wel banenverlies. Maar niet alleen voor luchtvaartpersoneel zullen de gevolgen groot zijn, ook de Nederlandse passagier zal de onvermijdelijke stijging van ticketprijzen voelen in de portemonnee.

Er was een ruime vertegenwoordiging van Kamerleden van allerlei politieke kleuren aanwezig om de petitie in ontvangst te nemen. Na afloop werd ook ruim de tijd genomen om met onze collega’s in gesprek te gaan.
Morgen vindt het debat over nachtsluiting van Schiphol in de Tweede Kamer plaats. Ook daarbij zal er een delegatie van de VNC op de publieke tribune aanwezig zijn.

De volledige tekst van de petitie kun je hier lezen.
Heb je vragen? Daarvoor kun je altijd terecht, de VNC is bereikbaar via secretariaat@vnconline.nl of telefonisch op 020 – 50 20 480.

VNC Bestuur

De VNC strijdt voor jouw goede arbeidsvoorwaarden en toekomst. Investeer in jezelf en word ook lid via dit aanmeldformulier of vraag meer informatie via secretariaat@vnconline.nl – 020 5020480. Je kunt de contributie grotendeels terugkrijgen via de cafetariaregeling. Samen staan we sterker voor de belangen van al het cabinepersoneel.