VNC staat achter cassatie luchtvaartsector tegen krimp Schiphol

26 juli 2023
Baanbehoud voor cabinepersoneel heeft bij de VNC topprioriteit en daarvoor lobbyen we onder meer voor werkgelegenheid in de luchtvaartsector. We staan ook achter de cassatie van veel (waaronder alle Nederlandse) luchtvaartmaatschappijen tegen het arrest over de krimp van Schiphol van het gerechtshof Amsterdam.

Het gerechtshof heeft begin deze maand in hoger beroep geoordeeld dat minister Harbers door mag gaan met een tijdelijke experimenteerregeling die de krimp van Schiphol naar 460.000 vluchten mogelijk maakt. Door in beroep te gaan, hoopt de luchtvaartsector deze regeling alsnog ongedaan te maken. De uitspraak van het gerechtshof van Amsterdam zorgt voor onduidelijkheid en onzekerheid onder reizigers en werknemers in de luchtvaartsector.

Baanbehoud VNC topprioriteit  
De VNC is erg teleurgesteld over de gerechtelijke uitspraak die toestaat om de geplande krimpmaatregelen van de staat voor Schiphol uit te voeren. Dit kan ernstige negatieve gevolgen hebben voor de werkgelegenheid, vooral voor het cabinepersoneel. Bovendien zal het weinig positieve impact hebben op het milieu. Na de pandemie is gebleken dat het aantal passagiers blijft toenemen en deze groei brengt door de krimp onze werkgelegenheid en economische belangen buiten onze landsgrenzen.

De krimp van Schiphol is ook in strijd met regels van zowel nationale als Europese instanties en zorgt voor oneerlijke concurrentie. De overheid heeft bovendien (nog) niet gereageerd op de alternatieven van luchtvaartmaatschappijen voor een meer duurzame luchtvaart.  De VNC steunt de verdere juridische stappen die nu worden ondernomen door het collectief van luchtvaartmaatschappijen.

VNC bestuur