Update nieuwe kredietfaciliteit KLM

18 april 2023

KLM heeft bekendgemaakt de door de staat gegarandeerde lening en kredietfaciliteit met ingang van gisteren (17 april) te hebben beëindigd. In geval van financiële nood kan er per diezelfde datum nu een beroep worden gedaan op een kredietfaciliteit van 1 miljard euro bij een groep internationale banken. Dit betekent dat de voorwaarden die de Staat aan de financiële ondersteuning had verbonden zijn komen te vervallen.

De door de overheid verstrekte lening in de coronacrisis is al eerder volledig terugbetaald. Nu met deze nieuwe kredietfaciliteit van banken de staatssteun is beëindigd, gelden de overheidsvoorwaarden niet meer.

Nieuws over winstuitkering volgt nog
Wat dat precies inhoudt voor het moment van uitbetaling van de winstuitkering (WDR) 2022
wordt – evenals het percentage WDR – later nog door KLM bekendgemaakt. Zoals jullie weten is ons standpunt altijd duidelijk geweest: afwijken van de cao-afspraken zonder deugdelijke onderbouwing is geen optie voor de VNC. Al het KLM en KLC (cabine)personeel ontvangt wat ons betreft op het juiste moment waar ze recht op heeft, namelijk een welverdiende winstuitkering over 2022 in april en het vakantiegeld in mei.