Tijdelijke passeerbetaling Transavia Airbus

15 maart 2024

De eerste Transavia Airbus A321-neo maakt alweer een flink aantal weken deel uit van onze vloot. Iedereen die de Airbus gaat vliegen, krijgt in groepen van 16 collega’s een tweedaagse Airbus training.

Enige tijd geleden bleek dat niet alle – voor het eerste Airbus toestel beschikbare – collega’s in de Airbusschaal waren geplaatst, terwijl dit wel in de passeerbetaling was afgesproken.

Alsnog in Airbus salarisschaal
Er was hierover verschil van inzicht tussen de bonden en Transavia. Het ontbreken van maximale beschikbaarheid door volledig of gedeeltelijk ziekteverzuim, was voor Transavia reden om deze collega’s de passeerbetaling te ontzeggen. Na een constructief overleg werden zij alsnog in de Airbus salarisschaal geplaatst. De betaling vindt dus met terugwerkende kracht plaats vanaf 1 januari 2024. Deze correctie op de betaling zal Transavia in het salaris van betrokkenen in maart verwerken.

Om voldoende crewleden voor de Airbus te hebben, is voor de opstartfase door Transavia aan de VNC goedkeuring gevraagd om tijdelijk van het gebruikelijke senioriteitsprincipe af te wijken. Cabine collega’s met een vakantieperiode en met deeltijdcontracten konden aanleiding vormen voor het niet tijdig beschikken over voldoende complete Airbus crews.

Op training
Een door Transavia nodig geachte pursergroep werd volgens plan in een willekeurige volgorde op de Airbus training geplaatst. Dit heeft geen nadelig effect op de Airbus salarisbetaling voor het aantal benodigde pursers. De vereiste pursers die nodig waren, inclusief degenen die in die periode werden gepasseerd voor het eerste Airbustoestel, zijn per 1 januari 2024 toch in de Airbus salarisschaal geplaatst.
Ook collega’s die op een andere base dan Amsterdam werken, ontvangen de passeerbetaling sinds 1 januari. Het duurt nog even voordat de Airbus vanaf Rotterdam en Eindhoven zal worden ingezet.

De passeerbetaling is inmiddels verleden tijd omdat de Airbus ondertussen met voldoende getrainde cabinebemanning vliegt. Vanaf nu wordt er getraind en ingevlogen op basis van senioriteit.

Lauren Klaassen en Antonie Kloots
Transavia sectiebestuurders

 

De VNC strijdt voor jouw goede arbeidsvoorwaarden en toekomst. Investeer in jezelf en word ook lid via dit aanmeldformulier of vraag meer informatie via secretariaat@vnconline.nl – 020 5020480. Je kunt de contributie grotendeels terugkrijgen via de cafetariaregeling. Samen staan we sterker voor de belangen van al het cabinepersoneel.