OR Talk mei 

30 mei 2024

Met 18 dienstjaren bij KLM kan ik mezelf gerust nog ‘een broekie’ noemen binnen ons korps. Begonnen als stagiair op de grond, solliciteerde ik al snel als CA. Terwijl ik wachtte tot ik 21 werd en op cursus mocht, vermaakte ik me – als een jonge hond – op de Oostenrijkse skipiste.  

Inmiddels ben ik purser en namens de VNC-fractie al jaren lid van de KLM Ondernemingsraad. Hierdoor heb ik veel ervaring opgedaan in het afwegen van bedrijfsbelangen tegenover werknemersbelangen, maar hoe zoek je daar nou een goede balans in? 

Familiebedrijf en vliegen
Opgroeiend in een ondernemersgezin was het voor de hand liggend om het bedrijf van mijn ouders over te nemen: een hotel in het pittoreske Bergen. Een familiebedrijf dat mijn opa – nadat zijn carrière als hofmeester bij de KLM ophield – met mijn oma ging runnen. Toen, als 20-jarige, zag ik echter eerder het vliegen bij KLM wel zitten. Na het overlijden van mijn vader rolde ik alsnog het familiebedrijf in: hard werken maar wat een voldoening. Op den duur bleek werken bij KLM in combinatie met het hotel nogal een uitdaging… Uiteindelijk maakte ik dus de keuze om te blijven vliegen en zei het hotelwereldje gedag.  

Waarom de Ondernemingsraad?
Toch bleef de zakelijke kant van het bedrijfsleven lonken. De VNC attendeerde mij erop dat er bij de Ondernemingsraad (OR) collega’s nodig waren, bij voorkeur bekend met ondernemen en met oog voor werknemersbelangen. Ik wist uit ervaring dat strategische keuzes noodzakelijk zijn voor de continuïteit van een bedrijf, maar dat die keuzes ook pijn kunnen doen bij collega’s. Dat ervaar ik bij de OR ook. Denk aan bedrijfsonderdelen die we automatiseren, de samenwerking tussen KLM en Air France en hoe een goede balans te vinden tussen tevredenheid van de medewerkers en competitief in de markt blijven.  

Als OR-lid kan je zorgen dat de spreekwoordelijke landing voor collega’s zachter wordt. Zo proberen we bijvoorbeeld met vernieuwing van de vloot goed geld te verdienen, concurrerend te blijven met de Midden- Oosten carriers, maar aan boord moet het natuurlijk ook fijn en veilig werken zijn voor ons allemaal. 

Heb jij zelf weleens nagedacht over impact hebben via de Ondernemingsraad? Volgend jaar zijn er verkiezingen voor een nieuwe OR dus houd vooral de VNC-communicatie in de gaten! 

Marc van der Ham 

VNC-OR fractielid