OR TALK                 ACHTER DE WOLKEN SCHIJNT DE ZON

Wat een bizar jaar hebben we toch weer met z’n allen achter de rug! Na alle COVID-ellende; veel te lange rijen op Schiphol; tekorten bij het grondpersoneel; talloze vertragingen; annuleringen en hoogst irritante roosterwijzigingen zijn velen van ons toe aan een normale operatie. Alles weer gewoon zoals het was en zoals het hoort. Daarnaast worden we, onlangs zelfs fysiek, aangevallen door klimaat extremisten: collega’s werden belaagd en uitgescholden, bussen om ons van de parkeerplaast naar het BMC te brengen werden geblokkeerd, onbegrijpelijk zoveel agressie!  

Krimpgesprekken  
Ook laat het kabinet - inclusief minister van infrastructuur - ons als KLM hard vallen inzake de krimp naar 440.000 vliegbewegingen op Schiphol. Ik heb minister Harbers hierop aangesproken bij het afscheid van voormalig KLM CEO Elbers, naar eigen zeggen had hij geen ander keuze. Uiteraard zijn we als Ondernemingsraad in gesprek met de directie, waarin we kijken naar de diverse krimp-scenario’s (bijvoorbeeld naar 440k, 480k, 500k, 540k vliegbewegingen) en de mogelijke gevolgen voor het bedrijf en dus onze banen en toekomstige werkgelegenheid. Gelukkig gaat het kabinet hier niet alleen over en heeft ‘Brussel’ ook nog wat over te vertellen. Laten we hopen dat er een verstandige oplossing wordt gevonden die jarenlange juridische procedures voorkomt. KLM investeert de komende jaren enorm in verdere verduurzaming van onze vloot met de aanschaf van de nieuwe Airbus vliegtuigen die zuiniger en geluidsarmer zijn, een goede en noodzakelijke ontwikkeling.  

Sterke VNC vertegenwoordiging
Iedere vlucht, zoals ook recent naar Washington, vertel ik wat over mijn werk in de Ondernemingsraad. Ik zie het als mijn taak om te informeren, uitleg te geven over zaken die spelen en te inventariseren wat collega’s belangrijk vinden voor onze gezamenlijke toekomst. De VNC is sterk vertegenwoordigd in de KLM OR; we zijn met zes vaste leden (en drie plaatsvervangers) de grootste fractie in de Ondernemingsraad. Gelukkig hebben we een hele goede en constructieve samenwerking binnen onze fractie. Vanuit de OR zit ik in de Financieel Economische Commissie (FEC) waar we samen met CFO Swelheim naar de financiële huishouding van KLM kijken. We praten onder andere over de maandcijfers, de jaarcijfers, het 5-jaren plan, diverse investeringen, joint ventures, dochterondernemingen, fuel hedging, revenue management en nog vele andere zaken. Het is een vertrouwelijke commissie waar we dus weinig informatie over kunnen en mogen delen.  

Nieuwe directie  
Onlangs kregen we een heldere uitleg van CEO Rintel over de nieuwe inrichting van de directie, hier praten we de komende maand verder over.  
We spraken de afgelopen overlegvergadering met onze kersverse COO Stienen over de ingrijpende maatregelen in ons netwerk om de operatie ‘maakbaar’ te maken. De bedrijfsleiding doet er alles aan om nieuw personeel aan te trekken, zodat we spoedig weer op de gewenste sterkte komen. Hierover blijven we de ontwikkelingen op de voet volgen en zullen we als OR de directie blijven challengen.

 Europavloot  
We houden als cabine collega’s in de OR ook nauw contact met Groepscommissie 31 om te praten over bijvoorbeeld de inrichting van de Airbus A320/321 die de Boeing 737 op Europa in de nabije toekomst gaat vervangen. We hebben erna soms pittige gesprekken met de bedrijfsleiding waar we het maximale voor de cabin crew eruit willen halen. Je begrijpt dat er diverse belangen spelen. We houden jullie op de hoogte zodra er meer bekend is.

Zonnige toekomst   
De laatste tijd heb ik extra veel aandacht besteed aan onze frequent flyers, zowel aan boord als privé. Er waren veel klachten over boekingen die meerdere malen waren aangepast of vluchten die geannuleerd werden. Aan boord doen we met z’n allen ons best om het vertrouwen weer terug te winnen door onze persoonlijke aandacht en service. Het lijkt allemaal weer langzaam de goede kant op te gaan door de inzet van alle medewerkers. Achter de wolken schijnt de zon, ik heb vertrouwen in de toekomst!

Vanuit een koud maar zonovergoten Washington wens ik jullie alvast een fijne kerst- of oud & nieuw reis toe of geniet van je naasten, als je de feestdagen thuis mag doorbrengen.


Roger Zetz
Lid VNC-OR fractie

Vereniging Nederlands Cabinepersoneel VNC

Constellation Building
Stationsplein N.O. 406
1117 CL Schiphol-Oost

+31 (0)20 - 50 20 480
secretariaat@vnconline.nl
Lid van EurECCA