Krimp Schiphol voorlopig in ijskast

15 november 2023

Leestijd: <1,5 minuut

Schiphol krimpt voorlopig toch niet: dat laat de demissionair minister in deze brief aan de Tweede Kamer weten. Voor het veiligstellen van onze banen lobbyt de VNC intensief in Den Haag en Brussel met alternatieven voor de beoogde geluidsreductie. Door uitstel van de krimp hopen we op een duurzame manier de luchtvaart vooruit te helpen: met investeringen in een stillere en schonere vloot en met behoud van werkgelegenheid.

Uiteraard vinden wij duurzaamheid belangrijk en weten we dat vliegen stiller en schoner kan en moet. Dan dienen alternatieve plannen daarvoor – zoals onder meer door KLM ingediend – wel een kans krijgen en worden besproken.

Baanbehoud
Het is voor ons ontzettend belangrijk dat de overheid rekening houdt met behoud van banen en de economische impact van krimp.

Na de coronapandemie is de vraag naar vliegtickets, en dus de aantallen passagiers, steeds meer toegenomen. Als de Nederlandse luchtvaart krimpt, verdwijnen onze passagiers (mogelijk met de auto) naar luchthavens over de grens en daarmee ga je volstrekt voorbij aan algemene duurzaamheid. Bovendien verdwijnt daarmee ook onze werkgelegenheid naar buiten de landsgrenzen en niet ondenkbaar: naar vliegtuigmaatschappijen die niet of nauwelijks investeren in minder geluid en uitstoot.

Internationale kritiek
Het besluit om de krimp nu in de ijskast te zetten, komt mede door de internationale druk uit Noord Amerika. De instanties daar lieten de Nederlandse overheid weten de gevolgen van de krimp ‘discriminerend, onrechtvaardig en concurrentieverstorend’ te vinden en dreigden met sancties. Ook vanuit de Europese Commissie kwam zware kritiek over het niet volgen van de balanced approach-procedure en oneerlijke concurrentie. De EU-regels voor het terugdringen van geluidshinder bieden eerst de mogelijkheid aan luchtvaartmaatschappijen om op een andere manier – dan met minder vliegen – te komen tot geluidsreductie. Krimp is een uiterste noodgreep als alle alternatieven onvoldoende zouden blijken te zijn. Het lijkt er op dat we met uitstel van krimp meer kans maken om alternatieve maatregelen te realiseren die de luchtvaart en de werkgelegenheid duurzamer maken.

VNC bestuur

De VNC strijdt voor jouw goede arbeidsvoorwaarden en toekomst. Investeer in jezelf en word ook lid via dit aanmeldformulier of vraag meer informatie via secretariaat@vnconline.nl – 020 5020480. Je kunt de contributie grotendeels terugkrijgen via de cafetariaregeling. Samen staan we sterker voor de belangen van al het cabinepersoneel.