KLM toont zich star in cao overleg: geen zicht op akkoord

28 september 2023

Leestijd: 3 minuten

Vandaag vonden er opnieuw cao onderhandelingen plaats tussen KLM en de twee cabinebonden. In de afgelopen cao onderhandelingsrondes – het zijn er inmiddels meer dan 10 – is er consequent onderhandeld over loonsverhoging in percentages.

In het vorig overleg deed KLM uit het niets een loonvoorstel met een structureel nominaal bedrag van €135 voor iedereen. In een reactie daarop heeft de VNC-delegatie vandaag een loonvoorstel gedaan waarin de lagere inkomens er niet op achteruit gaan ten opzichte van het bod van KLM, maar waarin ook het nivellerende effect gedempt wordt. KLM wenst hier echter op geen enkele manier gepast op te reageren.

Doordacht en eerlijk VNC tegenbod vindt geen gehoor
Demping van het nivellerend effect betekent dat de inkomens niet steeds dichter bij elkaar komen, zoals dat al het geval is met de bodems van twee keer 80 euro van de loonrondes uit de vorige cao. Demping van nivellering houdt eveneens in dat ook de collega’s in hogere loonschalen er substantieel op vooruit gaan. We verdienen tenslotte allemaal een verantwoorde loonsverhoging, zeker gezien de hyperinflatie van de afgelopen tijd. Iedereen, ongeacht zijn of haar inkomen, voelt dat direct in de vaste lasten en de portemonnee. En dus zegt de VNC: #payresponsibly.

De VNC staat voor carrièreperspectief
De VNC heeft een lange geschiedenis als het gaat om het nastreven van evenwichtige cao’s en een salarislijn die gunstig is voor al haar leden. Hierbij wordt rekening gehouden met zowel beginnende als ervaren CA’s, met kansen voor groei en carrièreontwikkeling.

Een goed begin- en eindsalaris is voor een carrière in de cabine belangrijk. Ook de nieuwe cabin attendant moet kunnen werken aan een carrière binnen cabine en daarmee de mogelijkheid om uit te groeien naar hogere salarisschalen binnen de eigen functie en na promotie. Wanneer je structureel nivelleert en de midden- en hogere schalen qua percentage minder laat meegroeien dan de lagere schalen dan wordt dat perspectief uiteindelijk voor iedereen verlaagd.

Ons voorstel is ook nadrukkelijk bedoeld om in harmonie alle partijen en functies bij elkaar te brengen en polarisatie te voorkomen.

Polarisatie door KLM
Het ontbreken van een gepaste reactie van KLM op ons zorgvuldig onderbouwde tegenbod is wat de VNC betreft onbegrijpelijk en schofferend. Hoewel KLM haar loonbod in andere domeinen wel heeft aangepast, lijkt er weinig aandacht te zijn voor de belangen van haar eigen cabinepersoneel, dat – we benoemen het nog maar een keer – een cruciale rol speelt in de klantwaardering en de Net Promotor Score (NPS). KLM heeft daar echter geen oog voor en wenste vandaag niet over een ander loonconstruct met ons in gesprek te gaan.

KLM heeft gevraagd om niet steeds naar andere domeinen te kijken, maar schept zelf verwarring met onduidelijke verschillen tussen de loonparagrafen van de drie domeinen. Dit zorgt voor onwenselijke gevolgen voor onze leden en roept vragen op over de beloofde gelijkwaardige behandeling en evenwichtigheid tussen de domeinen aan het begin van het cao-traject.

Steun de VNC – Eenheid voor eerlijke loonsverhoging
Loon was ook voor vandaag voor ons het belangrijkste thema. De VNC staat pal voor een eerlijke loonsverhoging die alle collega’s – ongeacht dienstjaren of functies – ten goede komt. Het huidige loonbod van KLM benadeelt aantoonbaar sommige collega’s ten opzichte van anderen.

Wij zullen ons gaan beraden op vervolgstappen en daar niet te lang mee wachten: dit hele proces heeft nu lang genoeg geduurd en het is tijd dat het cabinepersoneel de waardering die KLM steeds voor hen zegt te hebben, op de kortst mogelijke termijn terugziet in de portemonnee.

Sta jij ook voor een eerlijke en verantwoorde loonsverhoging voor al het cabinepersoneel? Steun de VNC en volg onze communicatie over vervolgstappen om dit de KLM duidelijk te maken. Uiteraard houden we jullie op de hoogte van de ontwikkelingen, meer achtergrond lees je ook via de speciale cao button.

Ivo Kruse Koster, Marije Kroese, Carolina Bouwer, Ingrid Brama, Roberto Tunzi,
Chris van Elswijk
KLM Sectiebestuurders

De VNC strijdt voor jouw goede arbeidsvoorwaarden en toekomst. Investeer in jezelf en word ook lid via dit aanmeldformulier of vraag meer informatie via secretariaat@vnconline.nl – 020 5020480. Je kunt de contributie grotendeels terugkrijgen via de cafetariaregeling. Samen staan we sterker voor de belangen van al het cabinepersoneel.