KLM Pilot ‘Verruiming Aanrijtijd Reserve Thuis’ per 1 juli van start

24 juni 2024

Vanaf maandag 1 juli start de eerste fase van de pilot ‘Verruiming Aanrijtijd Reserve Thuis’. Deze pilot is op verzoek van de VNC opgenomen in de KLM cao 2023-2025. Het ging ons daarbij specifiek om het verlengen van de aanrijtijd tijdens Reserve Thuis van 60 naar 90 minuten, een wens die door veel van onze leden tijdens het cao onderhandelingsproces werd geuit.

Twee fases
Het opstarten van deze pilot bleek echter een complex proces met diverse uitdagingen. Zo was verruiming van aanrijtijd in het eerste uur van de RT-blokken niet mogelijk, omdat de reserve dan om 05:30 zou moeten beginnen, wat formeel nog binnen de vorige werkdag valt. Ook bleek dat op de eerste dag Reserve het vaakst binnen een uur gemeld moet worden. Voor Crewcontrol zou verruiming op die dag mogelijk voor problemen kunnen zorgen.   Vooralsnog is daarom besloten om de aanrijtijd op de gehele eerste dag van de Blokreserve 60 minuten te houden. Voor de overige dagen geldt dat alleen voor het eerste uur, van 06:00 tot 07:00
Er wordt gewerkt aan oplossingen, bijvoorbeeld door een andere indeling van reserveblokken. Dat kost echter wat meer tijd, waardoor de pilot in twee fases is opgesplitst.

Op de NewsApp vind je alle gemaakte afspraken en uitleg over de twee fases van deze pilot. Mocht je vragen hebben of je ervaringen willen delen, weet ons dan te vinden via secretariaat@vnconline.nl of telefonisch op 020 – 5020 480. We helpen je graag!

Carolina Bouwer, Ivo Kruse Koster, Marije Kroese, Ingrid Brama, Roberto Tunzi, Chris van Elswijk
Sectiebestuur KLM

 

De VNC strijdt voor jouw goede arbeidsvoorwaarden en toekomst. Investeer in jezelf en word ook lid via dit aanmeldformulier of vraag meer informatie via secretariaat@vnconline.nl – 020 5020480. Je kunt de contributie grotendeels terugkrijgen via de cafetariaregeling. Samen staan we sterker voor de belangen van al het cabinepersoneel.