KLM Ledenraad: meest gestelde vragen met antwoorden

9 juli 2021

Ledenraadsleden John (eenbander), Cora (tweebander) Jeroen (purser) en Brenda (Senior Purser) hebben live infosessies gehouden. Deelnemers hoorden van hen wat het raadswerk inhoudt, wat het van je vraagt onder andere qua tijd en vooral ook wat het je brengt!

We hopen dat ook jij je opgeeft! Dat kan via dit formulier  tot 22 juli.

Bij deze deel 1 van de meest gestelde vragen die voorbij kwamen, inclusief antwoorden!

Wat wordt er als raadslid van je verwacht?
Dat je interesse hebt in (de totstandkoming van) je arbeidsvoorwaarden en je je daar de komende drie jaar voor wilt inzetten. Hierbij wordt je aanwezigheid bij de maandelijkse Ledenraadsvergaderingen verwacht, behalve dan tijdens je JV. Er wordt overigens niet van je verwacht dat je vanaf de eerste vergadering perfect op de hoogte bent. Je zult merken dat je, door alle informatie die je krijgt tijdens de vergaderingen en via de mail, snel thuis raakt in de onderwerpen die worden besproken.

Hoe ziet zo’n maandelijks LR-vergadering er voor mij uit?
De LR-vergadering vindt elke eerste donderdag van de maand plaats in een locatie nabij SPL. We starten om 10.00 uur zodat iedereen voldoende tijd heeft om vanuit zijn/haar woonplaats te reizen. De agenda met bijbehorende stukken ter voorbereiding worden twee weken voorafgaand aan de Ledenraadsleden verzonden. Uiteraard afhankelijk van een meer of minder gevulde agenda, eindigt de vergadering gemiddeld ergens tussen 16.00 en 18.00 uur.

Wat betekent dat voor mijn rooster?
De vergaderdag wordt door Planning & Assignment ‘onder water’ in je rooster gezet: je ziet de dag dus niet in het Verzoekensysteem maar als je jouw rooster openlaat, zal het systeem zoveel mogelijk trachten om vluchten om de vergaderdag heen te plannen. Een eventueel zelf geplaatst vluchtverloop overruled dit systeem. Het is dus een gedeelde verantwoordelijkheid van KLM en het LR-lid om die dag vrij te spelen. De ervaring leert dat meeste LR-leden rekening houden met aanvragen dat hun RV/NIZ de LR vrijspeelt. Voor het bijwonen van de vergadering ontvang je een OD-dag.

Tot slot: wij verwelkomen ook jou graag als Ledenraadslid!

Carolina Bouwer, Ingrid Brama, Chris van Elswijk, Marije Kroese, Ivo Kruse Koster en Roberto Tunzi
KLM sectiebestuurders VNC