KLM Achtergrond september
Leestijd: 3 minuten
Na maandenlang onderhandelen over de cao cabinepersoneel 2023 lijken we in de eindfase te zijn gekomen. Na een onderhandelingsresultaat bij zowel het gronddomein als de vliegers gaan wij op donderdag 28 september weer aan tafel. Tot nu toe staat het KLM loonbod nog te ver af van hetgeen wij eisen. Voor de VNC is het belangrijk dat er een fatsoenlijke loonsverhoging komt voor al het cabinepersoneel.
Voor alle groepen binnen cabine die welverdiende en broodnodige loonsverhoging!
Wij zien dat ook in deze cao nivellerende elementen opnieuw een rol spelen. Dat maakt de onderhandelingen er niet gemakkelijker op. Wij gaan voor een cao akkoord dat voor al onze leden een loonsverhoging inhoudt. In de vorige cao hebben wij een nivellerend voorstel gedaan met twee bodems van €80 vanwege de inflatiedruk die, zeker destijds, vooral bij de lagere inkomens voor acute problemen zorgde. Tijdens de torenhoge inflatie van toen waren er nog nauwelijks overheidsmaatregelen genomen en leidde de inflatie bij de lagere inkomens onmiddellijk tot problemen.
Sinds die tijd heeft de overheid, om de lagere inkomens in deze tijd van inflatie te stutten, meerdere initiatieven genomen om deze groep te beschermen. Denk aan verhoging van huurtoeslag, zorgtoeslag, kinderopvangtoeslag, kindgebonden budget en het energieplafond. In de recent gepresenteerde miljoenennota zijn verdere maatregelen aangekondigd ter bescherming van de lagere inkomens.
Dit zijn uitlegbare initiatieven die nodig zijn geweest. Wij constateren echter dat de overheid te weinig heeft gedaan en doet om de grote groep middeninkomens in bescherming te nemen. Deze groep heeft in veel gevallen geen voordeel van de diverse (verhoogde) toeslagen ondanks dat ook deze mensen te maken hebben met de torenhoge inflatie en de effecten daarvan. Daarbij heeft deze groep collega’s een grote arbeidsvoorwaardelijke bijdrage geleverd in het kader van de overheidsvoorwaarden voor steun aan KLM.
De overheid neemt dus al de nodige maatregelen en past daarnaast het progressief belastingstelsel toe. Het voorstel dat KLM heeft gedaan zorgt voor een enigszins reparerend effect, maar niet voor alle cabinecollega’s. Inkomenspolitiek is – zoals het woord al zegt – politiek en dient wat ons betreft geen thema te zijn op de arbeidsvoorwaardelijke tafel.
Wij vinden het belangrijk dat er naast de reparatie voor de lagere inkomens ook reparatie komt voor de overige inkomens. Dus niet meer voor de ene groep, en minder voor de andere groep, maar voor iedereen die welverdiende en broodnodige loonsverhoging. Al onze collega’s hebben immers te maken met een al langdurend koopkrachtprobleem. Daarom staan wij voor een goede loonsverhoging die recht doet aan alle collega’s, ongeacht hun aantal dienstjaren en ongeacht hun functie. Wij hopen dat iedereen oog blijft houden voor elkaar en begrip heeft voor het feit dat iedere collega – zeker in deze bizarre tijden als het gaat om koopkracht – een goede percentuele loonsverhoging verdient.
Het blauwe leger
In de media werd openlijk gespeculeerd waar, in het licht van de politieke dwalingen in het luchtvaartdebat, het blauwe leger blijft. Ook wij ontvangen regelmatig vragen vanuit leden die, net als wij, een zorg hebben over de ontwikkelingen in politiek Den Haag.
Achter de schermen zijn wij met onze lobbyist druk om met zoveel mogelijk luchtvaartdeskundigen van politieke partijen te spreken over het belang van Schiphol en KLM voor Nederland en de werknemers in de luchtvaart. Dat is met de politieke versplintering een behoorlijke klus maar het loopt. Daarnaast zijn wij doorgaans met KLM in goed gesprek over mogelijke gezamenlijke initiatieven op gebied van de lobby in Den Haag.
Helaas helpt het zeer langdurige en tot nu toe niet bepaald succesvolle cao traject niet om samen op te trekken richting Den Haag. Tijdens een schorsing gedurende cao onderhandelingen zei ik nog tegen de KLM delegatie: bijzonder eigenlijk dat we hier nu ruziën over onze cao terwijl we hand in hand gezamenlijk naar Den Haag zouden moeten.
Ik hoop dat we snel – en eindelijk – een goede cao kunnen afspreken zodat we ons met z’n allen kunnen richten op de politiek die een grote rol heeft in het bepalen van onze toekomst. <<<
Ivo Kruse Koster
“De VNC bouwt al jaren aan goede CAO’s. Wij doen dat met de inzet om te komen tot een goed salaris en en een goede salarislijn. Een goed begin- en een eindsalaris zijn voor alle leden belangrijk. Ook de beginnende Cabin attendant heeft de mogelijkheid om uit te groeien naar de hoogste schaal: het carrière perspectief . Wanneer je structureel nivelleert en de midden- en hogere schalen qua percentage minder laat meegroeien dan de lagere schalen dan wordt dat perspectief dus voor iedereen verlaagd.“