KLC: Update werkgroep verlenging aanrijdtijd reserve

3 april 2024

Voor veel van onze leden is het een van de belangrijkste afspraken uit de afgelopen cao: de pilot voor verlenging van de aanrijdtijd bij reservediensten van 60 naar 90 minuten. In onze podcast (link) en in het artikel van begin maart (link) hebben we al wat meer achtergrond hierover gegeven. In dit bericht praten we jullie graag bij over de laatste ontwikkelingen.

Enquête uitgestuurd
Op dinsdag 2 april hebben alle KLC CA’s een enquête ontvangen. Deze mail is verstuurd vanuit KLC en komt binnen op jouw KLC emailadres. De enquête hebben we samen met KLC opgesteld en de uitkomst geeft ons – voorafgaand aan de pilot – een goed beeld van jullie verwachtingen en ervaringen. Halverwege de pilot zal nogmaals een enquête verstuurd worden, hiermee kunnen we meten hoe de langere aanrijdtijd bij reservediensten bevalt. Het is van groot belang dat jullie beide enquêtes invullen, want de resultaten zullen een belangrijke basis vormen voor de evaluatie.

Nieuwe aanrijdtijd vanaf 15 april
De pilot zal van start gaan vanaf maandag 15 april. De langere aanrijdtijd van anderhalf uur (90 minuten) geldt dan voor alle oproepen op of ná 07:00 uur lokale tijd. Voor reserve-oproepen vóór 07:00 uur geldt nog wel een aanrijdtijd van een uur (60 minuten).

Omdat een oproep en aanmelding bij reservediensten altijd moet plaatsvinden binnen de tijden die op jouw rooster staan, is er ook besloten dat de reservediensten een half uur langer mogen duren (10,5 uur in plaats van 10 uur). Dit zie je terug op jouw rooster. Als voorbeeld: duurt jouw reserve tot 15:30 uur, mag KLC jou tot 14:00 uur bellen om die dag nog te werken. KLC mag je tussen 14:00 en 15:30 uur nog wel bellen, maar dan niet om diezelfde dag te werken. Je moet dan dus nog wel bereikbaar zijn, bijvoorbeeld voor roosterwijzigingen voor de dagen erna.

Let op: reservediensten staan vanaf nu als SBY (SBY_H of SBY_E) op de roosters. Dit is hetzelfde als RESH of RES2, maar deze codes komen niet meer terug op de roosters.

En wat gebeurt er daarna?
Tijdens de pilot hebben we regelmatig overleg met KLC over de voortgang. Hierbij kijken we ook naar de ervaringen aan de kant van Crew Control, KLC Scheduling en uiteraard naar jullie eigen ervaringen. Aan de hand van deze gesprekken en de uitkomsten van de enquêtes zullen we na ongeveer vier maanden beslissen of de nieuwe aanrijdtijd definitief kunnen maken. Dit is uiteraard het streven en we hopen van harte dat de pilot goed zal bevallen.

Los van de enquête zijn wij als Sectiebestuur natuurlijk ook erg benieuwd naar jullie ervaringen met de nieuwe, verlengde aanrijdtijd. Als je hierover iets met ons wilt delen, kan dit via de mail sectiebestuur.klc@vnconline.nl of tijdens een van de infosessie die we voor de komende periode hebben gepland (link). Bellen mag ook, dat kan via 020-5020480.

We horen graag van jullie!

Luc van der Eijk, Jeffrey Ouwehand, Sharon Vlieland, Bono van der Wilk

KLC Sectiebestuur

De VNC strijdt voor jouw goede arbeidsvoorwaarden en toekomst. Investeer in jezelf en word ook lid via dit aanmeldformulier of vraag meer informatie via secretariaat@vnconline.nl – 020 5020480. Je kunt de contributie grotendeels terugkrijgen via de cafetariaregeling. Samen staan we sterker voor de belangen van al het cabinepersoneel.