KLC Cabineverslag maart

8 maart 2024

De nevenfunctieregeling, Superjokers en instroom, promotie en doorstroom zijn de belangrijkste punten uit het cabineoverleg van maart. Lees verder voor de samenvatting.

Nevenfunctieregeling
Een update van nevenfunctieregeling is al langere tijd een wens van de KLC-cabinecollega’s. Deze regeling, die naast de cao bestaat, geeft ons in eerste instantie geen directe inspraak. In de vorige cao hebben we echter afgesproken dat aanpassingen van de nevenfunctieregeling voortaan in overleg met de bonden gaan plaatsvinden. Wij ontvangen regelmatig feedback van nevenfunctionarissen over hun taken, vergoedingen en tijdsbesteding. Wat de VNC betreft gaan we zo snel mogelijk met KLC praten over mogelijke aanpassingen. KLC heeft echter meer tijd nodig en verwacht deze gesprekken voor de zomer te kunnen plannen. Tot die tijd horen we graag ook jullie ideeën over de huidige regeling!

Superjokers
Een belangrijk onderwerp bij de cao-onderhandelingen van 2022 waren de Superjokers. Sindsdien zijn er aanzienlijke verbeteringen doorgevoerd:
• elke CA heeft nu 12 Superjokers (voorheen 8)
• er kunnen nu tot wel 30 Superjokers per dag worden ingezet (voorheen 10).

Nu we als cabinekorps zijn gegroeid, merken we dat het ‘Superjokerjasje’ strakker komt te zitten en kritisch moet worden bekeken of er aanpassingen nodig zijn. KLC wil hier bij het volgende overleg over in gesprek. We zullen dan gaan kijken naar het aantal beschikbare Superjokers, de verdeling onder de rangen en het systeem.

Instroom – promotie – doorstroom
Ten opzichte van het vorige overleg (in januari) zijn er geen grote veranderingen. De instroom is iets verlaagd van 280 naar 260 nieuwe CA2’s voornamelijk vanwege tekorten bij andere domeinen binnen KLM, wat resulteert in minder KLC-vluchten. De planning voor CA1 promoties is ongewijzigd (160) voor dit jaar, maar het aantal CS-promoties is iets verlaagd van 160 naar 150 vanwege gebrek aan aanmeldingen voor de functie. Als je vragen hebt over het CS-selectietraject of het gesprek wil oefenen, kun je bij de VNC terecht: mail sectiebestuur.klc@vnconline.nl of bel 020-5020480.

Tijdens het cabineoverleg bespreken we vaak onderwerpen die door leden worden aangedragen. Jouw input is dus enorm belangrijk! Laat je vooral ook horen tijdens onze infosessies waarvoor je je hier kan aanmelden.

Luc van der Eijk, Jeffrey Ouwehand, Sharon Vlieland en Bono van der Wilk
KLC sectiebestuur

 

De VNC strijdt voor jouw goede arbeidsvoorwaarden en toekomst. Investeer in jezelf en word ook lid via dit aanmeldformulier of vraag meer informatie via secretariaat@vnconline.nl – 020 5020480. Je kunt de contributie grotendeels terugkrijgen via de cafetariaregeling. Samen staan we sterker voor de belangen van al het cabinepersoneel.