KLC cabineoverleg april

11 april 2024

Afgelopen dinsdag 9 april vond het maandelijkse cabineoverleg met KLC plaats. Hieronder lees je een samenvatting van de belangrijkste punten die we besproken hebben:

 • Personeels- en vlootplanning
 • Superjokers
 • Betaald ouderschapsverlof
 • Nieuwe opzet CS selectie
 • A/B regeling

Personeels- en vlootplanning
Tijdens dit overleg kregen we opnieuw een update over onze personeels- en vlootplanning. Het verwachte aantal nieuw aan te nemen collega’s is iets naar beneden bijgesteld, van 260 naar 240. Wat betreft promoties en doorstroom blijven de verwachte aantallen bijna hetzelfde en dat levert de volgende getallen op:

 • 240 instromers
 • 160 CA1 promoties
 • 143 Cabin Supervisor promoties
 • 112 doorstromers naar KLM, waarvan er tot nu toe 4 klassen (á 14 doorstromers per klas) zijn geaccordeerd.

KLC heeft verder aangekondigd dat de uitfasering van een de deel van onze E190-vloot naar verwachting volgend jaar zomer gaat beginnen. Dit stond eigenlijk eerder gepland, maar vanwege problemen met de E2’s en Covid is dit uitgesteld. Verder gaf KLC een voorlopige planning voor de komst van de nieuwe E2’s, deze worden eind dit jaar verwacht.

Superjokers
De afgelopen periode hebben we veel vragen en opmerkingen gekregen over de Superjokers en in maart hebben we dit ook besproken met KLC. Tijdens dit overleg zijn we dieper ingegaan op dit onderwerp en zijn we tot een aantal belangrijke conclusies gekomen:

 • Het aantal Superjokers (12 per CA) en het aantal beschikbare Superjokers per dag (30) zijn nog in evenwicht. Dat wil zeggen dat iedereen gedurende een jaar de mogelijkheid zou moeten hebben om zijn of haar Superjokers op te maken.
 • We weten echter allemaal dat de weekenden erg populair zijn, en daardoor altijd al snel vol zitten. Niet alleen zijn er veel verzoeken voor Superjokers in het weekend, maar het is ook veruit de populairste tijd om vrij te vragen in Caro, wat elkaar in de weg staat.
 • De 30 beschikbare Superjokers per dag zijn opgesplitst per functie: 10 voor de CA’2, 10 voor CA1’s en 10 voor CS’sen. Als we kijken naar de verhoudingen in het korps, is dit ook de meest eerlijke verdeling. Dit is dan ook de reden waarom je in Caro soms ‘maar’ 10 beschikbare Superjokers ziet op een dag.

Een grotere kans op vrij zijn in de weekenden is een veelgehoorde wens van jullie. Om hier een oplossing voor te vinden, zal zowel het aantal als de verdeling van de SJ’s aangepast moeten worden. Dat betekent: aanpassing van de cao.. De eerstvolgende cao onderhandelingen zullen volgend jaar plaatsvinden en dit zal zeker een onderwerp zijn dat op onze wensenlijst staat. Tot die tijd blijft het bovenstaande beleid gehandhaafd.

Aanvullend geboorte- en betaald ouderschapsverlof
In de laatste cao hebben we met KLC afgesproken dat het aanvullend geboorteverlof en het betaald ouderschapsverlof met ingang van 1 januari 2024 wordt aangevuld naar 100% van het salaris (tot maximaal 100% van het UWV-maximum dagloon). Op dit moment is deze regeling nog niet ingevoerd maar er zal met terugwerkende kracht gekeken worden wie hier recht op heeft.

Voorheen kregen we slechts 70% van het aanvullend geboorte- en ouderschapsverlof betaald door het UWV. Deze betaling volgt meestal later dan het normale salaris, dus hebben we KLC gevraagd om een gunstigere werkwijze te overwegen. Concreet betekent dit dat KLC het volledige salaris zou betalen en vervolgens achter de schermen met het UWV het bedrag zou verrekenen.

We verwachten hier snel terugkoppeling over te krijgen en zullen dit dan ook zo snel mogelijk met jullie delen!

Nieuwe opzet CS selectie
Drie jaar geleden verdween de functie van Inflight Supervisor (IFS) en werd de functie van Cabin Supervisor (CS) geïntroduceerd, samen met de nieuwe selectieprocedure.  Nu, na 3 jaar, heeft KLC besloten om de procedure in een nieuw jasje te steken. Er is in de afgelopen jaren al het één en ander veranderd, bijvoorbeeld de examens (van gesloten naar open boek) en nu komt daar de mogelijkheid bij om het examen voorafgaand aan de selectiedag te doen. Dit geeft kandidaten de kans om zich beter te focussen op de gesprekken en het examen thuis of in een andere rustige omgeving af te leggen.

Wil jij solliciteren voor Cabin Supervisor en graag de sollicitatie oefenen? Dat kan bij de VNC! Stuur een mailtje naar sectiebestuur.klc@vnconline.nl en we plannen een oefengesprek met jou in.

A/B regeling
Tot slot nog goed nieuws over de A/B regeling: een aantal weken geleden hebben we de laatste hand aan het document gelegd en na goedkeuring van de GC51 zullen binnenkort de spelregels bekend gemaakt worden.  Ook krijgt iedereen een mailtje met  hun toegewezen label. We zijn als VNC blij dat deze regeling wordt ingevoerd. Dit betekent immers een eerlijkere verdeling van vrije feestdagen onder het korps, dus wat ons betreft een vrolijkere Kerst en een gelukkiger Oud en Nieuw!

Heb je vragen of opmerkingen over bovenstaand verslag? Aarzel niet en mail ons: sectiebestuur.KLC@vnconline.nl of bel met het secretariaat van VNC op 020 – 50 20 480. We staan voor jullie klaar!

Luc, Sharon en Bono
KLC sectiebestuursleden

 

De VNC strijdt voor jouw goede arbeidsvoorwaarden en toekomst. Investeer in jezelf en word ook lid via dit aanmeldformulier of vraag meer informatie via secretariaat@vnconline.nl – 020 5020480. Je kunt de contributie grotendeels terugkrijgen via de cafetariaregeling. Samen staan we sterker voor de belangen van al het cabinepersoneel.