Kijktip: ‘Omerta boven de Wolken’ – Zembla

24 oktober 2023

In deze NPO uitzending van 12 oktober zie je hoe sommige luchtvaartmaatschappijen binnen Europa de veiligheidsnormen onder vliegend personeel negeren. Vermoeidheid (fatigue) en de angst om af of ziek te melden, vormen grote risico’s die kunnen leiden tot incidenten.
Uit de reportage blijkt dat verschillende luchtvaartmaatschappijen vanuit winstbejag voortdurend de maximale werktijden oprekken bij vliegend personeel.

Vliegen vanaf 9 euro…
Een ongelijk speelveld leidt tot ongewenste concurrentie op arbeidsomstandigheden met het gevaar dat de veiligheid in het gedrang komt. Zolang je nog voor pak ‘m beet €30,- naar Europese bestemmingen kan vliegen, kan het niet anders dan ten koste gaan van personeel.

Stop schijnconstructies
De VNC is medeoprichter van de Europese vertegenwoordiger van cabinepersoneel EurECCA en die organisatie valt onder voorzitterschap van Annette Groeneveld (voormalig vz VNC). Zij wordt ook geïnterviewd en roept samen met andere belangenbehartigers een stevige halt toe aan schijnconstructies en overschrijdingen van wettelijke werktijden. Gezamenlijk pleiten zij voor eenduidige sociale regels binnen Europa en voor harde aanpak van falende toezichthouders als EASA en de Europese Commissie. Zelfs na talloze studies die wijzen op de risico’s ontbreekt het aan daadkracht bij de Europese beleidsmakers en toezichthouders.

Kijk hier: https://www.npostart.nl/zembla/12-10-2023/BV_101410144

Annette Groeneveld