GC Talk: Eric Vangeleyn

26 juli 2023

Wie ben je?
Ik ben Eric Vangeleyn en vlieg nu 22 jaar voor KLM, waarvan de laatste vijfenhalf jaar als tweebander. Samen met mijn vrouw en kinderen woon ik in Dordrecht. Met de familie van mijn vrouw in Thailand en de helft van mijn familie in Frankrijk, zijn dat de landen die we regelmatig bezoeken voor vakantie. 

 Waarom vertegenwoordig je het korps in de GC?
Zo’n zeven jaar geleden ben ik begonnen in de Ledenraad en sinds een jaar ook in de Groepscommissie 31 (GC). Ik ben Ledenraadslid geworden vanwege een eerdere cao-afspraak met veranderingen in de Werk- en Rusttijdenregeling (WRR) waar ik niet blij mee was. Ik wilde voorkomen dat zoiets nog eens zou gebeuren, dus besloot ik me bij de eerstvolgende verkiezing op te geven voor de Ledenraad. Zo kan ik meepraten over dit soort zaken. Een aantal jaren later – met meer (achtergrond)kennis en daarmee soms meer begrip voor standpunten – wilde ik me ook inzetten voor het korps door in direct gesprek met onze werkgever te praten over de invulling van onze arbeidsomstandigheden. Met andere woorden: het was tijd om mij verkiesbaar te stellen voor de Groepscommissie. 

 Hoe combineer je het GC werk met het vliegen?
In de Groepscommissie zit ik in de Personeelscommissie (PC) en in de Cabin Safety & Security Commissie (CSSC). De onderwerpen die daar worden behandeld, zijn soms heel verschillend van aard. Sommige zijn een kwestie van een lange adem omdat er voor een groot deel van het cabinepersoneel veel bij komt kijken, bijvoorbeeld het nieuwe promotiebeleid dat we zorgvuldig vernieuwen.In andere gevallen kan er liever vandaag dan morgen een besluit of antwoord worden verwacht. Hoewel vergaderen soms saai lijkt, maakt dit soort zaken dat het soms best dynamisch is.
Naast het werk voor de GC maak ik ook deel uit van het Pensioen Informatie Team (PIT). Dit houdt in dat ik namens het Pensioenfonds aanspreekbaar ben voor collega’s die algemene vragen hebben over hun pensioen. Aan boord zijn er dus altijd wel collega’s die me weten te vinden met vragen of meningen over diverse onderwerpen. Als het gaat om persoonlijke pensioenkwesties, verwijs ik collega’s door naar het Pensioenfonds. Maar bij Groepscommissie onderwerpen, kan ik hier zelf mee aan de slag of ze bespreken met collega’s uit andere subcommissies zodat we er daadwerkelijk mee aan de slag zijn. <<< 

 Mijn laatste Google opdrachten zijn…
– Did Han shoot first?
– Ukraine war news;
 – rocketpoweredmohawk;
– vijfenhalf of vijf en een half.

 Mijn impopulaire mening is…
Greedo shot first.