Extra achtergrond: wetleases bij KLC

17 mei 2024

Al jarenlang maakt KLC consequent gebruik van wetleases en ook dit jaar zijn er vijf vliegtuigen inclusief bemanningen van German Airways en twee van het Engelse Eastern Airways ingehuurd. De komende jaren is de verwachting dat deze trend zich voort blijft zetten. De VNC blijft kritisch toezien op behoud van werkgelegenheid voor onze eigen mensen bij deze constructies.

Het besluit vanuit KLC om dit jaar weer wetleases in te zetten heeft te maken met een tekort aan vliegers. Door de inzet van wetleases kunnen wij onze productie blijven uitvoeren en de huidige slots behouden. Er zit echter ook een keerzijde aan wetlease: het kan ten koste gaan van werkgelegenheid van Nederlands cabinepersoneel.
De VNC pleit daarom al jaren om nauw betrokken te worden bij dit proces, zodat we zicht houden op de arbeidsvoorwaarden van de geselecteerde wetlease-maatschappijen, maar ook op de mogelijke gevolgen voor onze (toekomstige) collega’s. Helaas blijft KLC tot op heden terughoudend op dit onderwerp.

De VNC staat pal voor de belangen van haar leden en de bescherming van werkgelegenheid en arbeidsvoorwaarden, ook bij de keuze voor wetleases.  In het laatste cao-akkoord is dan ook de afspraak gemaakt om hierover opnieuw het gesprek aan te gaan. We hopen hier op korte termijn meer over te kunnen communiceren.

Luc, Sharon en Bono
KLC sectiebestuur

De VNC strijdt voor jouw goede arbeidsvoorwaarden en toekomst. Investeer in jezelf en word ook lid via dit aanmeldformulier of vraag meer informatie via secretariaat@vnconline.nl – 020 5020480. Je kunt de contributie grotendeels terugkrijgen via de cafetariaregeling. Samen staan we sterker voor de belangen van al het cabinepersoneel.