Zicht op uitspraak in Martinair rechtszaak

24 dec. 2013

Januari 2014 wordt een belangrijk moment in de rechtszaak van een groep ex-Martinaircollega's tegen KLM. Na een rechtszaak en een periode van schriftelijke argumenten kan de rechter volgende maand uitspraak doen. In augustus van dit jaar vond de zitting plaats van de rechtszaak die de
Januari 2014 wordt een belangrijk moment in de rechtszaak van een groep ex-Martinaircollega's tegen KLM. Na een rechtszaak en een periode van schriftelijke argumenten kan de rechter volgende maand uitspraak doen.

In augustus van dit jaar vond de zitting plaats van de rechtszaak die de stichting Cabinebelangen tegen KLM heeft aangespannen. VNC is in deze zaak tussenbeide gekomen om de doorstroom- en promotiebelangen van de KLM-collega's te verdedigen.

De stichting eist namens bijna honderd ex-Martinair collega's 'overgang van onderneming' (OvO). Martinair heeft alle passageactiviteiten beëindigd en is als vrachtbedrijf blijven bestaan. De cabinecollega's bestrijden dat. Zij denken dat KLM een onderneming heeft overgenomen met bedrijfsmiddelen (vliegtuigen en personeel) en bestemmingen.

Bij overgang van onderneming heeft de werknemer die overgaat naar de nieuwe onderneming het recht om haar of zijn eigen arbeidsvoorwaarden te behouden. De vraag in dit geval is hoever dat recht reikt. Onze collega's van Martinair is een vaste baan met behoud van salaris (door middel van suppletie) aangeboden. Deze groep ex-Martinair collega's willen meer: zij eisen horizontale instroom als purser, betaling op KLM-purserniveau en een KLM-pensioen.

Na de zitting in augustus heeft de rechter besloten om alle partijen - de stichting, de VNC en KLM - de gelegenheid te geven om schriftelijk te reageren op de argumenten die tijdens de zitting naar voren zijn gebracht. Dat hebben alle partijen gedaan. Na deze laatste schriftelijke ronde kan de rechter een vonnis vellen of nog een extra zitting organiseren.

De stichting Cabinebelangen heeft daarna echter nog een verzoek ingediend, om te mogen reageren op de schriftelijke reacties van VNC en KLM. Dat verzoek is maar ten dele ingewilligd. De stichting mag op 23 december alleen nog reageren op producties die VNC heeft ingediend. Daarna is de rechter aan zet.

Januari wordt dus cruciaal: dan kunnen we een uitspraak verwachten. Volg de VNC op Twitter en Facebook!

VNC bestuur

 

Vereniging Nederlands Cabinepersoneel VNC

Constellation Building
Stationsplein N.O. 406
1117 CL Schiphol-Oost

+31 (0)20 - 50 20 480
secretariaat@vnconline.nl
Lid van EurECCA