• home
  • Actueel
  • Zeer sterke 2e kwartaalcijfers AF/KL, vooral door KLM

Zeer sterke 2e kwartaalcijfers AF/KL, vooral door KLM

31 jul. 2017
KLM heeft vrijdag de zeer sterke 2e kwartaalcijfers 2017 aan de VNC en andere vakorganisaties gepresenteerd. Het resultaat is fiks gestegen naar € 353 miljoen, dat is een verbetering van €135 miljoen ten opzichte van het operationeel resultaat van € 267,- miljoen in 2016. De kostenverlaging en daaraan gekoppeld hogere productiviteit bij onder andere het cabinepersoneel, de lage brandstofprijzen en additionele inkomsten zorgen voor zeer goede kwartaalcijfers bij KLM, die bij AF blijven hierop achter.

We werden over deze prachtige halfjaarcijfers van de AF/KL groep bijgepraat door financieel directeur Erik Swelheim. De presentatie van de cijfers wordt gewoontegetrouw eerst aan de pers gegeven vandaar dat jullie al het een en ander uit de media hebben kunnen vernemen.

Volle vliegtuigen
De bezettingsgraad is opnieuw gestegen, nu met 2,6 %, de vluchten zitten dus tjokvol. De conclusie is dat Passage business - waar cabinepersoneel onder valt - het uitstekend heeft gedaan met een verbetering van 6% in vergelijking met vorig jaar. Dit is een sterke verbetering van de marge als gevolg van ondermeer bezuinigingen. Bovendien zijn de boekingen voor de zomer beter ten opzichte van vorig jaar.

Bijdrage aan goede cijfers
De productiviteitsverhoging bij en bezuinigingen door cabinepersoneel dragen in hoge mate bij aan de verbeterde cijfers. Zo is de productiviteit gestegen door de densificatie op Europa (meer werk met hetzelfde aantal mensen verrichten), zijn er JV dagen ingeleverd, het loongebouw naar beneden bijgesteld, RV dagen ingeleverd door de aangepaste ICA WRR en niet te vergeten al bijna een jaar de -1 CA op ICA, oftewel met minder cabineleden hetzelfde werk doen.

Zoals te verwachten heeft de lage olieprijs een positief effect op de cijfers. De valutaschommelingen hebben deze keer minder negatief op de balans gedrukt.

Positief resultaat
Binnen passage heeft ook KLC een positief resultaat weten te behalen. Daar is inmiddels de vlootvernieuwing voltooid met de komst van de 40e Embraer. Dit type toestel is in de operatie beduidend goedkoper dan de voorgaande type’s. De leisure-tak van KLM, die geheel door transavia wordt gevlogen, heeft het prima gedaan. Met een sterke toename in vervoer van 20% hebben zij hun resultaat flink zien verbeteren en zitten zij eveneens goed op koers.

Minder verlies bij vracht
Andere afdelingen van KLM hebben ook hun resultaat zien verbeteren. De vrachtafdeling is minder verliesgevend en de technische dienst heeft de zwarte cijfers van vorig jaar weten vast te houden. De kosten in het algemeen zijn wederom afgenomen mede hierdoor kon de schuld verder verlaagd worden naar onder de € 2 miljard. De kasstroom is sterk verbeterd ten opzichte van vorig jaar en heeft geleid tot liquiditeit van € 1.8 miljard!

Vrijwel alle regio's waar KLM op vliegt, ook het soms moeilijke speelveld Europa, hebben een positief resultaat geboekt. Alleen de golfregio en midden Amerika bleven iets achter. Al met al een mooi resultaat.

VNC bestuur

Lees je onze berichten en ben je cabinecollega maar (nog) geen VNC lid? Doe echt mee met invloed op jouw baan, jouw arbeidsvoorwaarden, jouw toekomst en jouw pensioen! Hoe meer leden, hoe sterker we staan en dat is nodig, zeker in deze moeilijke tijden. Geef jezelf ondersteuning met steun aan de VNC. Wil je lid worden? Mail/bel voor meer info: secretariaat@vnconline.nl - 020 5020480

Services

Vereniging Nederlands Cabinepersoneel VNC

Constellation Building
Stationsplein N.O. 406
1117 CL Schiphol-Oost

+31 (0)20 - 50 20 480
secretariaat@vnconline.nl
Lid van EurECCA