• home
  • Actueel
  • WRR/ Tbids update, door de ogen van teamlid Sander Kok

WRR/ Tbids update, door de ogen van teamlid Sander Kok

1 nov. 2018
Sander Kok, voorheen voorzitter transavia sectie van de VNC zit namens de VNC in het team WRR/Tbids. Sander is dagelijks betrokken bij dit project. Tijdens de infosessies heeft Sander, samen met Tom van Leur (externe deskundige vanuit VNC) de leden ook voorzien van informatie.

Hierbij zijn verhaal:
Het team WRR/Tbids is al bijna een jaar aan het bouwen van aan een goed cabine rooster. De opdracht die het team heeft gekregen is het realiseren van een beter (gezonder) cabine rooster met meer individuele invloed. Uniek aan dit onderzoek is de manier waarop dit gebeurt; werkgever en werknemer ontwikkelen samen het roostersysteem en beoordelen gezamenlijk met de cabine crew wat goed is en wat niet. Crew heeft dus niet alleen meer de mogelijkheid om te beslissen en te stemmen op het eindresultaat, maar ook om daadwerkelijk mee te bouwen en te beslissen tijdens het proces. De VNC speelt hierin ook een cruciale rol.
Een belangrijk onderdeel van het onderzoek is de crewtest. Deze cao-afspraak houdt in dat de nieuwe roosters door cabine crew worden gevlogen, waardoor men aan den lijve kan ondervinden of deze ook daadwerkelijk beter zijn.

Tijdens de crewtest wordt onderzocht of de theorie overeenkomt met de praktijk. Voor aanvang van de crewtest staan er op papier goede roosters en zijn we tevreden over de werking van regels en settings in het systeem. De focusgroep (18 cabine collega’s van diverse bases en diverse functies) hebben op 24 september jl. de roosters beoordeeld met een 7.1. Dit was voor ons het signaal dat we klaar zijn voor de crewtest. Aan de hand van alle feedback die we straks tijdens het testen van onze collega’s ontvangen wordt gekeken of, en zo ja welke aanpassingen noodzakelijk zijn. Uiteindelijk moet er een resultaat uit komen dat zowel de VNC als transavia positief aan hun achterban kunnen voorleggen.

Schrijf je in!
De crewtest vindt plaats in een 28-daagse periode van 14 januari tot en met 10 februari. We zijn hiervoor op zoek naar 80 tot 100 cabine collega’s. Inmiddels hebben al ruim 100 collega’s zich opgegeven. De inschrijving sluit op 4 november, tot die tijd kun jij je nog steeds opgeven. Na de inschrijving zal een selectie plaatsvinden. Wanneer blijkt dat er voor een bepaalde functie meerdere mensen beschikbaar zijn, zullen we gaan loten.

Hieronder nog even de spelregels:

Je gaat voor deze 28 dagen akkoord met andere roosterregels t.o.v. de huidige cao;
Voorafgaand aan de test wordt je gevraagd je huidige rooster te beoordelen en twee nieuwe roosters
       (zomer en winter) op papier te beoordelen;
Tijdens de test vinden er regelmatig evaluatiemomenten plaats. Je zult als deelnemer aan deze test dan
       ook gevraagd worden om evaluatievragen te beantwoorden;
Je verdiept je in het doen van verzoeken/biedingen en profielen. Voorafgaand aan de test zal er aan je
       gevraagd worden naar welk profiel je voorkeur uitgaat (vroeg, laat of geen profiel);
Bewilligen in vrije tijd is niet toegestaan in deze fase;
Je bent volledig beschikbaar in deze periode (geen vakantie, geen dalperiode).

Mocht je nog vragen en/of opmerkingen hebben, neem dan contact met mij op via sander.kok@transavia.com.


Sander Kok

Services

Vereniging Nederlands Cabinepersoneel VNC

Constellation Building
Stationsplein N.O. 406
1117 CL Schiphol-Oost

+31 (0)20 - 50 20 480
secretariaat@vnconline.nl
Lid van EurECCA