• home
  • Actueel
  • Werkonderbreking KLM cabinepersoneel van 60 minuten vrijdag 15 september

Werkonderbreking KLM cabinepersoneel van 60 minuten vrijdag 15 september

13 sep. 2017
Aanstaande vrijdag (15 september) tussen 05.00 en 23.00 uur organiseren wij werkonderbrekingen van een uur. Deze gelden direct na de cabin crew briefing voor iedere KLM vlucht die vanaf Schiphol vertrekt. We roepen alle cabinecollega’s (VNC, FNV of geen lid) die vrijdag  vliegen op tot werkonderbrekingen om zo massaal protest tegen het niet meer onderhandelbaar KLM-eindbod te tonen.
Mag je als niet-lid of FNV-lid meedoen aan deze werkonderbreking? Jazeker, alle KLM cabinecollega’s (ook niet leden en FNV leden) mogen meedoen aan de werkonderbreking. Als de werkonderbreking rechtmatig is (en dus niet door een rechter is verboden) dan mag al het cabinepersoneel aan de rechtmatige staking deelnemen.

KLM geeft (nog) geen gehoor aan ultimatum
Wij hebben KLM afgelopen vrijdag (8 september) middels een brief laten weten dat wij voornemens zijn om op vrijdag 15 september 2017 een werkonderbreking te organiseren van  1 uur. Tevens hebben we in die zelfde brief laten weten dat zij de voormelde werkonderbreking kan voorkomen door schriftelijk te verklaren dat zij hun eindbod intrekt (niet meer gestand doet) en uiterlijk 1 oktober 2017 zal terugkeren aan de onderhandelingstafel voor het alsnog overeenkomen van een evenwichtige cao voor het cabinepersoneel. Tot nu toe is er (nog) geen reactie van KLM gekomen waarbij zij ingaat op onze eisen. De VNC gaat dus door met het organiseren van de werkonderbreking.  
We vliegen nog altijd -1
We hebben heel lang de hoop gekoesterd dat we er middels gesprekken en eerlijke oplossingen uitkwamen, iets dat ons als VNC (KLM’s grootste werknemersorganisatie!) ruim 70 jaar lang altijd is gelukt. Nu dat niet meer mogelijk blijkt omdat KLM bij hun ‘open’ eindbod blijft waar niet meer over te onderhandelen valt, is het tijd voor een ander geluid. We zullen woorden moeten omzetten in daden middels de werkonderbreking.
We begrijpen hoe moeilijk het is om mee te doen, het ligt niet in de aard van ons als cabinepersoneel. We zijn aangenomen op eigenschappen als oplossings- en servicegericht, dat weet KLM als geen ander. Het is echter vijf voor twaalf en de hoogste tijd om KLM te stoppen in hun eindbod. Het gaat hier niet alleen om ons mooie beroep en onze toekomst, maar ook om de toekomst van KLM: onze passagiers zijn niet gebaat bij minder personeel, dus minder service.
Waarom voert de VNC op vrijdag 15 september actie?
Er lag al een ultimatum over de -1 CA maatregel waar KLM geen gehoor aan heeft gegeven. De Ledenraad heeft ons, na het unaniem verwerpen van het KLM-eindbod, opgeroepen om tot actie over te gaan. Dit doen we om op korte termijn doen KLM te forceren hun eindbod in te trekken en weer aan tafel te komen. Als FNV Cabine namelijk ja zegt tegen het eindbod kan KLM een akkoord sluiten met alleen FNV Cabine en dan geldt die CAO voor ons allemaal. Het is dus vijf voor twaalf! De VNC zal zich bij een dergelijk scenario niet neerleggen en juridische stappen nemen om de positie van onze leden te beschermen. Mocht FNV Cabine tegenstemmen dan is de VNC bereid om gezamenlijk verder actie te voeren.
Fout signaal: ‘welk poppetje aan boord wordt er geofferd aan KLM’
Waar het KLM-eindbod alle functies nu en in de toekomst gaan raken, zijn er verhitte discussies met collega’s onderling ‘welk poppetje wordt er geofferd aan KLM’.Het is juist tijd om gezamenlijk luid en duidelijk het signaal af te geven bij KLM dat - 1 onvoorwaardelijk stopt en het eindbod van tafel verdwijnt om via eerlijke onderhandelingen te komen tot een gebalanceerde cao en niet een afgedwongen onvolledig eindbod.
Bij deze vind je de spelregels met toelichting. Er zijn vrijdag ook VNC supportteams in en rondom het BMC aanwezig om collega’s te ondersteunen en te begeleiden en eventuele vragen te beantwoorden.

Het zijn spannende tijden, er staat veel op het spel. Wij houden koers! Laat je zien en horen, het gaat om JOUW toekomst: Samen Sterk VNC! Bedankt voor jullie steun!

KLM sectiebestuur


Vereniging Nederlands Cabinepersoneel VNC

Constellation Building
Stationsplein N.O. 406
1117 CL Schiphol-Oost

+31 (0)20 - 50 20 480
secretariaat@vnconline.nl
Lid van EurECCA