• home
  • Actueel
  • Werkonderbreking bij KLM van 60 minuten morgen (zaterdag 12 november)

Werkonderbreking bij KLM van 60 minuten morgen (zaterdag 12 november)

11 nov. 2016

Het signaal is luid en duidelijk: de -1 CA maatregel moet van tafel want het gaat ten koste van onze klant en het cabinekorps. KLM blijft weliswaar publiceren naar jullie dat er gepraat moet worden maar formeel hebben wij nog altijd geen reactie van KLM gehad! We hebben gewacht tot het laatste moment in de hoop dat KLM met iets zou komen maar de VNC en FNV Cabine hebben na intensief beraad besloten tot nieuwe werkonderbrekingen, ditmaal van 60 minuten op aanstaande zaterdag 12 november tussen 05.00 en 23.00 uur. Deze gelden direct na de cabin crew briefing voor iedere KLM vlucht die vanaf Schiphol vertrekt.
We roepen iedereen op - VNC & FNV en (nog) niet leden - die zaterdag vliegt om wederom gehoor te geven aan deze vorm van protest. We begrijpen heel goed hoe moeilijk het is om aan de werkonderbrekingen mee te doen, het ligt niet in de aard van ons als cabinepersoneel. De intimidatie vanuit KLM met allerlei spelregeltjes en brieven/video’s met rookgordijnen en zelfs onjuiste informatie maakt het er ook niet gemakkelijker op. Het leidt zelfs in sommige gevallen tot verhitte discussies met collega’s onderling. Toch is het noodzakelijk om gezamenlijk loud and clear het signaal te blijven afgeven bij KLM tot zij de -1 CA maatregel stopt. Het raakt onze klant en ook het cabinepersoneel. De rechter heeft dinsdag nog eens aangegeven dat wij voldoende hebben overlegd en dat nog steeds willen en dat onze acties dan ook rechtmatig zijn. KLM mag er dan ook geen arbeidvoorwaardelijke consequenties aan hangen anders dan het inhouden van loon over de niet gewerkte minuten.

Kristalhelder oordeel rechter maar onbegrijpelijk ‘stil aan de overkant’
We vinden de stilte vanuit de KLM directie richting de cabinebonden onbegrijpelijk. KLM die zelf een kort geding aanspant tegen de VNC en FNV Cabine om ons tot overleg te dwingen, de rechter die daarop deze week kristalhelder oordeelt dat wij aan die verplichting voldoen en het vervolg is een formeel zwijgen van KLM richting de cabinebonden…

Verschillen in deelname percentages
De deelnamepercentages zijn afhankelijk van het aantal geregistreerde en het aantal collega’s dat kan meedoen. KLM telt de collega’s die voor een BIP vertrekken vanaf SPL maar daar geen briefing hebben (en dus volgens de KLM spelregels niet mee kunnen doen) wel mee in haar berekening als niet-deelnemers. Hierdoor zijn hun percentages lager en heeft KLM haar eigen werkelijkheid.

KLM stelt bovendien ‘blij te zijn’ dat dit (onjuiste!) percentage van 60% niet meedoet alsof dat wil zeggen dat die collega’s het eens zijn met KLM. Wat wij uit de reacties opmerken is dat men - op basis van de KLM informatie die door de rechter is afgewezen - wil dat we gaan praten. Een open dialoog lijkt aan KLM zijde echter onmogelijk. Verder zijn er collega’s die wel willen meedoen maar bang zijn nav de communicatie van KLM, maar de rechter heeft gesteld dat de acties rechtmatig zijn en geen consequenties mogen hebben voor de deelnemers. Ieder cabinelid is beschermd door het actierecht!

Dupering klant en crew
Het eindeloos praten; de 7 dagen werkonderbrekingen door een ruime 50% van haar cabinekorps ; de onrust op de werkvloer en het oordeel van de rechter lijkt KLM allemaal niet te boeien. Verschillende malen heeft KLM aangegeven dat ze ons signaal gehoord hebben maar vervolgens wordt er niets mee gedaan. Zij komt niet terug op de -1 CA maatregel waardoor zowel de klant als het cabinekorps wordt gedupeerd. Ondertussen daalt de Net Promoter Score (klantwaarderingen) maar dat ligt volgens KLM aan de werkonderbrekingen en natuurlijk niet aan de verslechterde service door de beroerde -1 CA maatregel...

Bescherm jouw eigen toekomst en doe mee
De VNC is er in 70 jaar altijd uitgekomen in overleg maar de vernieuwde KLM is aan het opleggen i.p.v. overleggen. Als we dat toestaan zijn we voor de toekomst verloren want dan blijft KLM onze zorgvuldig afgesproken arbeidsvoorwaarden omzeilen. Doe mee aan de werkonderbreking om jouw cao en dus jouw toekomst te beschermen en laat KLM zien dat zij de wijsheid moet opbrengen om hun eenzijdige -1 CA maatregel terug te draaien.

Bij deze de aangepaste uitleg & spelregels.

Er zijn zaterdag supportteams van de VNC en FNV cabine rondom het BMC aanwezig om vragen van collega’s te beantwoorden.

Dank voor jullie steun in moeilijke tijden voor ons allemaal,

KLM sectiebestuur

Lees je onze berichten en ben je cabinecollega maar (nog) geen VNC lid? Doe echt mee met invloed op jouw baan, jouw arbeidsvoorwaarden en jouw toekomst. Hoe meer leden, hoe sterker we staan en dat is nodig, zeker in deze moeilijke tijden. Geef jezelf ondersteuning met steun aan de VNC. Wil je lid worden? Mail/bel voor meer info: secretariaat@vnconline.nl - 020 5020480

Services

Vereniging Nederlands Cabinepersoneel VNC

Constellation Building
Stationsplein N.O. 406
1117 CL Schiphol-Oost

+31 (0)20 - 50 20 480
secretariaat@vnconline.nl
Lid van EurECCA