• home
  • Actueel
  • Werkonderbreking bij KLM van 40 minuten woensdag 9 november

Werkonderbreking bij KLM van 40 minuten woensdag 9 november

7 nov. 2016

Woensdag 9 november tussen 05.00 en 23.00 uur organiseert de VNC samen met FNV cabine opnieuw werkonderbrekingen bij KLM van 40 minuten. Deze gelden direct na de cabin crew briefing voor iedere KLM vlucht die vanaf Schiphol vertrekt. We roepen iedereen op - VNC & FNV en (nog) niet leden - die woensdag vliegt om wederom gehoor te geven aan deze vorm van protest.
Afgelopen vrijdag gaf de rechter toestemming om werkonderbrekingen te houden van maximaal 40 minuten. We hebben toen - ondanks deze toestemming - besloten om tot op de dag van de uitspraak (dinsdag 8 november) geen werkonderbrekingen in te zetten. Dat was een geste om KLM de tijd te geven om terug te komen op haar eenzijdig besluit. Over de brief van KLM die daarop afgelopen zaterdag bij jullie op de deurmat viel, is al veel gezegd en geschreven. Laten we het zo formuleren: het was niet de reactie die we hadden verwacht! Na eindeloze pogingen tot oplossingen middels formele en informele gesprekken (laten we dat vooral niet vergeten!) van de 2 cabinebonden, de GC31 en de KLM Ondernemingsraad spreekt de toon van de KLM brief boekdelen en komt dat bij vele binnen als een mokerslag…

Blauwe trots verbleekt
Vandaag is er beraad geweest tussen de VNC en FNV cabine en is het gezamenlijk besluit genomen om na de dag van de uitspraak van de rechter weer werkonderbrekingen van 40 minuten in te zetten. Niet omdat het kan maar omdat het moet, het is noodzakelijk om aan KLM het signaal te blijven afgeven dat zij de -1 CA maatregel stopt.

Klant en crew gedupeerd
Het eindeloos praten en 6 dagen van werkonderbrekingen door bijna 60% van haar cabinekorps wordt genegeerd door KLM. Zij komt niet terug op de -1 CA maatregel waardoor zowel de klant als het cabinekorps wordt gedupeerd. Ervaringen van crews met -1 CA komen niet in de buurt van wat onze klanten aan service verdienen en doet daarnaast het KLM blauwe trots waar we met zijn allen altijd voor staan verbleken. De VNC is er in 70 jaar altijd uitgekomen in overleg maar KLM’s nieuwe tactiek van opleggen i.p.v. overleggen maakt dat niet langer mogelijk. Doe mee aan de werkonderbreking en laat KLM zien dat zij de wijsheid moet opbrengen om hun eenzijdige -1 CA maatregel terug te draaien. Bij deze vind je de aangepaste uitleg & spelregels met toelichting. Er zijn woensdag ook supportteams van de VNC en FNV cabine rondom het BMC aanwezig om vragen van collega’s te beantwoorden.

De VNC wacht verder de uitspraak van de rechter morgen (8 november) af: die gaat over al dan geen verplichting tot overleg en al dan geen gebod/beperkingen op werkonderbrekingen langer dan 40 minuten.

Bedankt voor jullie steun!

KLM sectiebestuur

Services

Vereniging Nederlands Cabinepersoneel VNC

Constellation Building
Stationsplein N.O. 406
1117 CL Schiphol-Oost

+31 (0)20 - 50 20 480
secretariaat@vnconline.nl
Lid van EurECCA