• home
  • Actueel
  • Webcast KLM: kritische vragen, onduidelijke antwoorden

Webcast KLM: kritische vragen, onduidelijke antwoorden

31 aug. 2016

Gisteren (30 augustus) was er een webcast van KLM CEO Elbers waarin hij weliswaar werd onderworpen aan kritische vragen maar vaak wegbleef van duidelijke antwoorden.
De langspeelplaat blijft voornamelijk hangen op ‘meedoen veranderen en winnen’ en alles wat KLM wil, moet gebeuren want dat is volgens Elbers ‘de nieuwe wereld’. Ook verschuilt KLM zich achter veranderingen in pensioenwetgeving waardoor er aanpassingen bij onze pensioenafspraken nodig zouden zijn. Maar het eenzijdig en in het voordeel van KLM aanpassen van de afspraken omtrent het Fall Back Scenario (FBS) hoort daar toch echt niet thuis.

Belangrijke feiten op een rij
We benadrukken nogmaals dat KLM door het niet storten van geld voor herstelpremies het hele korps raakt en in het bijzonder de cabinecollega's die nog ver van hun pensioen zijn verwijderd (denk aan eenbanders en KLC collega's). Doen we nu niets aan het graaien in de pensioenpot? Dan bouwen de jongeren nauwelijks nog pensioen op voor hun ouwe dag! Pensioenen is een ingewikkeld onderwerp, lees via deze link uitgebreide uitleg over het pensioenconflict en waarom wij vasthouden aan de dagvaarding van KLM.

Afspraak is afspraak!
De indruk die wordt gewekt in de webcast dat de pensioenaanpassingen ‘normaal zijn in de BV Nederland’ is te kort door de bocht. Elbers is de CEO van de NV KLM waarmee met de VNC en andere bonden afspraken zijn gemaakt over arbeidsvoorwaarden. Ook al zijn sommige afspraken 15 jaar oud, dan wil dat niet zeggen dat ze niet valide zijn en KLM zich daar dan niet meer aan hoeft te houden!

Normaal gesproken wordt er – overigens ook in ‘de BV Nederland’ – samen met werknemersvertegenwoordigers zoals de VNC onderhandeld voor eventuele nieuwe afspraken. En niet zoals KLM nu opereert: bestaande afspraken schenden waarbij het aanvullen van het pensioentekort wordt verschoven van de werkgever (KLM) naar de werknemer (cabinepersoneel). Niet nadat het kwaad is geschied vooral voor de bühne roep toeteren dat ‘KLM altijd bereid is om te praten’. Mosterd na de maaltijd; het paard achter de wagen spannen; er zijn genoeg spreekwoorden die deze situatie helder omschrijven…

Recht praten wat krom is
KLM wil slechts praten zonder eerst de door hun geschonden afspraken weer recht te zetten. Proberen recht te praten wat krom is, wat we eveneens in de webcast terugzagen, dat is voor de VNC geen optie. Daarom hebben we KLM gedagvaard inzake het pensioenconflict en is het aan de rechter om hier verder over te oordelen.

KLM en KLC sectiebestuur

Lees je onze berichten en ben je cabinecollega maar (nog) geen VNC lid? Doe echt mee met invloed op jouw baan, jouw arbeidsvoorwaarden en jouw toekomst. Hoe meer leden, hoe sterker we staan en dat is nodig, zeker in deze moeilijke tijden. Geef jezelf ondersteuning met steun aan de VNC. Word lid via dit aanmeldformulier of mail/bel voor meer info: secretariaat@vnconline.nl - 020 5020480.

Services

Vereniging Nederlands Cabinepersoneel VNC

Constellation Building
Stationsplein N.O. 406
1117 CL Schiphol-Oost

+31 (0)20 - 50 20 480
secretariaat@vnconline.nl
Lid van EurECCA