• home
  • Actueel
  • Voorzitter ondernemingsraad: 'Discussie over KLM nog lang niet ten einde'

Voorzitter ondernemingsraad: 'Discussie over KLM nog lang niet ten einde'

28 jan. 2015

De discussie over de zelfstandigheid van KLM binnen de groep Air France-KLM is zeker niet ten einde nu plannen om het kasbeheer te centraliseren in Parijs van tafel zijn.
“Dit is pas het begin”, zei voorzitter Hanjo Redèl van de ondernemingsraad van KLM woensdag tegen persbureau ANP. “Prima dat de kasdiscussie beslecht is, maar dat is slechts één element.”

De Frans-Nederlandse luchtvaartgroep liet dinsdag weten dat KLM zeggenschap behoudt over de eigen kas. Plannen van moederbedrijf Air France-KLM om de werkmaatschappijen overtollig kasgeld te laten overdragen aan de holding, zijn van de baan.

Het besluit is genomen na intensief overleg tussen topman Alexandre de Juniac van Air France-KLM en de raad van commissarissen van KLM. Die was evenals de directie en ondernemingsraad tegen het idee om geld van KLM over te hevelen naar Parijs, waar het mogelijk zou kunnen worden gebruikt om verliezen bij Air France te dekken.

Continuïteit KLM
“We zijn de afgelopen twee jaar als ondernemingsraad meegegaan in een reorganisatie waarbij een aantal afdelingen onder ‘Parijs’ is komen te vallen”, aldus Redèl. “Wij zijn niet tegen de groep, maar daar lag voor ons wel de grens.”

De directie van KLM moet volgens de ondernemingsraad zelf het bedrijf kunnen blijven leiden, onder toezicht van de raad van commissarissen. “Het gaat om de continuïteit van KLM, en daarmee om de werkgelegenheid in Nederland”, aldus Redèl.

Kou nog niet uit de lucht
De ondernemingsraad heeft volgens Redèl een prima verstandhouding met de KLM-directie, die gebaseerd is op wederzijds vertrouwen. Het getouwtrek om zeggenschap met het holdingbestuur in Parijs leidt evenwel tot zorgen over de houdbaarheid van gemaakte afspraken, aldus de voorzitter.

Ook bij de vakbonden is de kou nog niet uit de lucht, vooral omdat details over de gemaakte afspraken nog ontbreken. “Wij hebben nog niet definitief bevestigd dat het plan van tafel is en, zo ja, onder welke voorwaarden”, zei voorzitter Annette Groeneveld van cabinebond VNC. “Tot die tijd blijven wij erg bezorgd.”

Bron: Z24

Vereniging Nederlands Cabinepersoneel VNC

Constellation Building
Stationsplein N.O. 406
1117 CL Schiphol-Oost

+31 (0)20 - 50 20 480
secretariaat@vnconline.nl
Lid van EurECCA