VNC stelt transavia ultimatum

10 feb. 2017

Vandaag heeft de VNC een cao overleg met transavia gehad. De VNC heeft transavia een ultimatum gesteld om met een openingsbod te komen voor een structurele loonsverhoging voor het cabinepersoneel. De VNC vindt dat het personeel ook kapitaal is waarin geïnvesteerd moet worden.

 
De VNC heeft inmiddels vijf sessies met transavia gehad om tot een nieuwe cao voor het cabinepersoneel te komen. In deze sessies heeft de VNC keer op keer benadrukt dat het cabinepersoneel beloond moet worden voor de bijdragen die zij de afgelopen jaren hebben geleverd om transavia te kunnen laten groeien. De crew is de afgelopen jaren 15% productiever geworden, daarentegen is de invloed op het rooster alleen maar afgenomen; ve- en snipperdagverzoeken worden bijna niet meer gehonoreerd. Tevens is het ziekteverzuim tot een recordhoogte gestegen.

Uit de ledensessies die het sectiebestuur in december heeft gehouden, is duidelijk naar voren gekomen dat er een structurele loonsverhoging moet komen, zonder dat dit uit eigen zak moet worden betaald.

Voorstel transavia
De VNC en transavia hebben een fundamenteel meningsverschil over een structurele loonsverhoging. Waar de VNC een structurele loonsverhoging voor ogen heeft die niet zelf door de werknemer is betaald, is transavia van mening dat een structurele loonsverhoging alleen kan plaatsvinden als hier iets tegenover staat. Het bedrijf heeft voorgesteld om de 10-uurs regel bij dubbele vluchten te laten vallen. Door deze cao afspraak te laten vallen, kunnen er van alle meldstations dubbele vluchten worden uitgevoerd en zou dit een besparing van ongeveer 1% opleveren. Deze besparing zou in de vorm van een structureel loonbod aan het cabinepersoneel kunnen worden teruggegeven. De VNC is van mening dat het personeel al genoeg heeft ingeleverd de afgelopen jaren en vindt dit een sigaar uit eigen doos.

Hoe nu verder?
De VNC heeft na een lang beraad het bedrijf een ultimatum gesteld; transavia heeft twee weken de tijd om met een openingsbod te komen voor een structurele loonsverhoging zonder voorwaarden. Een volgend cao overleg is gepland op 22 februari, de VNC verwacht dat het bedrijf dan met een openingsbod zal komen. Mocht transavia niet met een openingsbod komen dan zal de VNC zich beraden op de vervolgstappen. Uiteraard zullen wij onze leden hierbij betrekken.

Sectiebestuur transavia

Lees je onze berichten en ben je cabinecollega maar (nog) geen VNC lid? Doe echt mee met invloed op jouw baan, jouw arbeidsvoorwaarden, jouw toekomst en jouw pensioen! Hoe meer leden, hoe sterker we staan en dat is nodig, zeker in deze moeilijke tijden. Geef jezelf ondersteuning met steun aan de VNC. Wil je lid worden? Mail/bel voor meer info: secretariaat@vnconline.nl - 020 5020480
 

Vereniging Nederlands Cabinepersoneel VNC

Constellation Building
Stationsplein N.O. 406
1117 CL Schiphol-Oost

+31 (0)20 - 50 20 480
secretariaat@vnconline.nl
Lid van EurECCA