• home
  • Actueel
  • VNC start cao-onderhandelingen met transavia

VNC start cao-onderhandelingen met transavia

27 okt. 2016

Gisteren heeft de VNC een eerste overleg met transavia gehad om tot een nieuwe cao voor het cabinepersoneel te komen. De huidige cao loopt op 31 december 2016 af. De VNC wil graag snel tot een akkoord komen om rust te creëren voor het cabinekorps en lichtte tijdens de vergadering haar voorstellen toe.
De VNC wil graag tempo maken en heeft daarom voor een overzichtelijke voorstellenbrief gekozen. De leden hebben te kennen gegeven dat ze een loonsverhoging erg belangrijk vinden na jaren van stilstand. Een loonsverhoging van 3% over twee jaar (1,5% per jaar) is dan ook een eerlijk voorstel. Om het cabinepersoneel te beschermen tegen een steeds hogere werkdruk zet de VNC in op een strengere beperking van dubbele vluchten en op het maken van een concrete afspraak voor meer privacy op inhuurtoestellen. Een vervolgoverleg staat gepland voor 16 november.

Werkgroepen
Inhoudelijk heeft transavia nog niet gereageerd op onze voorstellen. Wel heeft het bedrijf gezegd de uitkomsten van de verschillende werkgroepen mee te willen nemen. Deze werkgroepen zijn tot stand gekomen naar aanleiding van afspraken uit de laatste cao.

Momenteel zijn er vier werkgroepen waarin de VNC mede zitting heeft, te weten Optimizer en biedsysteem (T-bids), vakantieplanning, duurzame inzetbaarheid en alternatieve pensioenuitvoeringsvormen. Hoewel de VNC geen officiële einddatum met het bedrijf heeft afgesproken voor deze werkgroepen en wij het belangrijk vinden dat ze zorgvuldig onderzoek doen, bestaat er een kans dat zij voor 2017 tot een aantal conclusies komen. Zodra er meer nieuws is over deze werkgroepen, zullen we onze leden hierover informeren.

Brief cao-afwijkingen
Tot slot kan het sectiebestuur melden dat we transavia gisteren ook een brief hebben overhandigd over de cao-afwijkingen die het bedrijf het afgelopen half jaar heeft laten gebeuren. De VNC vindt dat een kwalijke zaak en laat het bedrijf in de brief weten dergelijke afwijkingen in de toekomst als een afgedwongen motivatie te behandelen waarop transavia zal moeten compenseren. In een volgend bericht gaan we hier verder op in.

Mocht je vragen en/of opmerkingen hebben, neem dan contact met ons op via sectiebestuur.transavia@vnconline.nl

Sectiebestuur transavia

Lees je onze berichten en ben je cabinecollega maar (nog) geen VNC lid? Doe echt mee met invloed op jouw baan, jouw arbeidsvoorwaarden en jouw toekomst. Hoe meer leden, hoe sterker we staan en dat is nodig, zeker in deze moeilijke tijden. Geef jezelf ondersteuning met steun aan de VNC. Word lid via dit aanmeldformulier of mail/bel voor meer info: secretariaat@vnconline.nl - 020 5020480.

Services

Vereniging Nederlands Cabinepersoneel VNC

Constellation Building
Stationsplein N.O. 406
1117 CL Schiphol-Oost

+31 (0)20 - 50 20 480
secretariaat@vnconline.nl
Lid van EurECCA