VNC scherp op KLM cao

16 mrt. 2023
Wij zijn deze week niet alleen druk geweest met het veiligstellen van de winstdeling van 2022. Ook op de volgende twee punten heeft de VNC KLM erop gewezen dat de staande praktijk niet strookt met wat is afgesproken in de cao.

Ziek na toewijzen meerwerk
Zoals gecommuniceerd op 24 januari (klik hier) hebben wij KLM erop gewezen dat zij onterecht, al toegekend meerwerk, terug heeft gedraaid vanwege ziekte. KLM heeft na onderzoek aangegeven dat dit inderdaad niet klopt en heeft de tekst op MyKLM en de werkinstructie aangepast. Na onze oproep hebben wij van vier collega’s bericht gekregen dat bij hen het al toegewezen meerwerk was afgewezen nadat zij zich ziek hebben moeten melden. KLM heeft deze gevallen bekeken en gaat deze corrigeren omdat zij inderdaad niet correct heeft gehandeld. Goed nieuws voor deze collega’s dus! Als je meent dat dit jou ook is overkomen meld je dan bij KLM of bij ons, zodat het voor jou ook eventueel gecorrigeerd kan worden.

Salarisstap en ouderschapsverlof
Na voltooiing van een volledig dienstjaar, 12 volle kalendermaanden in actieve dienst bij KLM, maak je een salarisstap totdat je het maximum van je schaal hebt bereikt. We hebben ontdekt dat dit niet bij iedereen het geval is. KLM heeft, ten onrechte, de periode van ouderschapsverlof aangemerkt als zijnde niet actieve dienst. Daardoor werd de salarisstap verschoven met de periode waarin ouderschapsverlof was genoten. Dit is niet correct en KLM heeft ook hiervan toegezegd dit te corrigeren bij iedereen waarbij dit verkeerd is gegaan. Heb je ooit ouderschapsverlof opgenomen, geheel of gedeeltelijk, controleer dan of jouw salarisstap op het juiste moment is uitgevoerd. Uiteraard kan je hiervoor contact opnemen met ons of met KLM.

VNC heeft ook voor je portemonnee
Het door KLM niet naleven van de cao kan jou dus veel geld schelen. Daarom blijven wij scherp controleren of de afspraken, zoals door ons met KLM gemaakt zijn, correct worden uitgevoerd.

Chris van Elswijk, Marije Kroese, Carolina Bouwer, Ingrid Brama, Roberto Tunzi en Ivo Kruse Koster
KLM sectiebestuur

Cabine-collega maar (nog) geen VNC lid? Wij onderhandelen voor jou over jouw baan, jouw arbeidsvoorwaarden dus jouw toekomst. Geef jezelf en alle leden uit het cabinekorps ondersteuning en word lid via dit aanmeldformulier of mail/bel voor meer info: secretariaat@vnconline.nl -020 5020480. De contributie kun je (grotendeels) terugkrijgen via de cafetariaregeling. Hoe meer leden, des te sterker we staan in de vertegenwoordiging van de belangen van het cabinepersoneel.

Services

Vereniging Nederlands Cabinepersoneel VNC

Constellation Building
Stationsplein N.O. 406
1117 CL Schiphol-Oost

+31 (0)20 - 50 20 480
secretariaat@vnconline.nl
Lid van EurECCA