• home
  • Actueel
  • VNC pleit voor omzetten mondkapjesplicht naar een advies

VNC pleit voor omzetten mondkapjesplicht naar een advies

18 mrt. 2022
In een formele brief naar het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat heeft de VNC samen met vliegersbond VNV een dringend beroep op de overheid gedaan om de mondkapjesplicht aan boord per direct af te schaffen en om te zetten naar een advies. Per 23 maart aanstaande zal dit advies in plaats van verplichting gaan gelden in het openbaar vervoer, maar vooralsnog blijft de overheid vasthouden aan de mondkapjesplicht aan boord van vliegtuigen.

Inmiddels hebben alle Nederlandse luchtvaartmaatschappijen, waaronder KLM, KLC en Transavia, aangekondigd hun personeel niet langer te vragen om de mondkapjesplicht aan boord te handhaven. Zij stellen zich op het standpunt dat het draagvlak voor de mondkapjesplicht steeds verder afneemt, wat handhaving bemoeilijkt en het aantal unruly incidenten doet toenemen. De VNC deelt dit standpunt en betreurt het besluit van de overheid dan ook ten zeerste.
Waar passagiers steeds meer moeite hebben om het mondkapje de hele vlucht op te houden, wordt het voor collega’s steeds vervelender om als politieagent te moeten optreden. Dit zal naar onze verwachting alleen maar toenemen wanneer het dragen van een mondmasker nergens anders meer verplicht is, met alle gevolgen voor de vliegveiligheid van dien.

Keuze voor mondmasker bij het individu
Ook door een groot deel van het cabinepersoneel wordt het dragen van een mondmasker tijdens de vluchtuitvoering in toenemende mate als belastend ervaren. Een ander deel vindt het juist een veilig idee, omdat zij bijvoorbeeld mantelzorger zijn of op een andere manier veel met kwetsbare mensen in aanraking komen. Daar hebben wij uiteraard alle begrip voor en deze collega’s moeten de ruimte krijgen om aan boord hun mondmasker te kunnen blijven dragen. Wat de VNC betreft ligt de keuze - net als in de rest van het openbare leven - bij het individu.

Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat heeft in een eerste reactie aangegeven onze brief samen met andere brieven met soortgelijke strekking in behandeling te nemen. Er zal intensief overleg over dit onderwerp gevoerd worden met de luchtvaartmaatschappijen en het ministerie van Volksgezondheid Welzijn en Sport.

Uiteraard houden we jullie op de hoogte van de ontwikkelingen.
VNC bestuurVereniging Nederlands Cabinepersoneel VNC

Constellation Building
Stationsplein N.O. 406
1117 CL Schiphol-Oost

+31 (0)20 - 50 20 480
secretariaat@vnconline.nl
Lid van EurECCA