• home
  • Actueel
  • VNC overhandigt transavia brief met cao-afwijkingen

VNC overhandigt transavia brief met cao-afwijkingen

28 okt. 2016

Het sectiebestuur heeft het afgelopen halfjaar veel meldingen binnengekregen van leden die zich afvroegen of bepaalde zaken die hen zijn overkomen wel volgens de cao zijn gegaan. En terecht: de VNC heeft geconstateerd dat het bedrijf zich bij veel meldingen niet aan de afspraken heeft gehouden. Tijdens het eerste cao-overleg dat de VNC deze week met transavia had, heeft de VNC het bedrijf een brief overhandigd waarin we transavia oproepen zich te houden aan alle gemaakte cao- en WRR-afspraken.
In een eerder overleg heeft het sectiebestuur al bij transavia aan de bel getrokken en een aantal geconstateerde afwijkingen toegelicht. Zo hebben we regelmatig meldingen binnengekregen van miscommunicatie tussen crew en de afdeling Tracking & Control over bestaande cao- of WRR-regels. Ook onderling gemaakte afspraken met crew en deze afdeling worden niet altijd nagekomen.

Waarom stuurt de VNC transavia deze brief?
Alle cao- en WRR-afspraken zijn in de loop der jaren tot stand gekomen. Enerzijds zijn deze afspraken er om de medewerkers te beschermen: hoeveel rust moet men bijvoorbeeld na een vlucht krijgen en wat zijn de regels omtrent stand-by- en schemawijzigingen. transavia van haar kant kan dankzij deze afspraken veilig opereren en tevens groeien.

Elke cao is zorgvuldig tot stand gekomen met behulp en input van de leden, en zowel door hen als transavia goedgekeurd. Vanwege deze zorgvuldige procedure waarmee en het democratische proces waarin de afspraken zijn gemaakt, verzoekt het sectiebestuur transavia in deze brief om de cao gewoon te respecteren en zich eraan te houden.

Afwijking = motivering
Als het bedrijf moet afwijken van bepaalde cao-regels - bijvoorbeeld als een collega tijdens een vlucht ziek wordt en de crew -1 moet terugvliegen - geeft de VNC een zogenaamde motivering af. De crew wordt vervolgens gecompenseerd met VE's.

De VNC zal in het vervolg elke afwijking van de bestaande cao- of WRR-regels waarvan we melding krijgen of die we constateren, beschouwen als een ongevraagde motivering. Het sectiebestuur zal het bedrijf vervolgens verzoeken om de collega of collega's die het betreft met VE's te compenseren.

Bijgevoegd vind je de brief met de geconstateerde afwijkingen. Schroom niet om contact met ons op te nemen via sectiebestuur.transavia@vnconline.nl als je vragen en/of op opmerkingen hebt.

Sectiebestuur transavia

Lees je onze berichten en ben je cabinecollega maar (nog) geen VNC lid? Doe echt mee met invloed op jouw baan, jouw arbeidsvoorwaarden en jouw toekomst. Hoe meer leden, hoe sterker we staan en dat is nodig, zeker in deze moeilijke tijden. Geef jezelf ondersteuning met steun aan de VNC. Word lid via dit aanmeldformulier of mail/bel voor meer info: secretariaat@vnconline.nl - 020 5020480.

Services

Vereniging Nederlands Cabinepersoneel VNC

Constellation Building
Stationsplein N.O. 406
1117 CL Schiphol-Oost

+31 (0)20 - 50 20 480
secretariaat@vnconline.nl
Lid van EurECCA