• home
  • Actueel
  • VNC ondersteunt lobby voor eerlijke concurrentie in luchtvaart

VNC ondersteunt lobby voor eerlijke concurrentie in luchtvaart

12 jun. 2017
Na lang aandringen -mede vanuit de VNC - op luchtvaartafspraken tussen de EU en de Golfstaten en het waarborgen van eerlijke concurrentie wordt dit eindelijk serieus opgepakt op Europees niveau.  De Europese Commissie kondigde vorige week maatregelen aan die moeten leiden tot een eerlijk speelveld tussen Europese luchtvaartmaatschappijen en de Golfcarriers.

Er dient een overeenkomst te komen met werkbare bepalingen voor de handhaving van financiële transparantie en van eerlijke concurrentie. De Europese Commissie (EC) is mede verantwoordelijk voor het voortbestaan ​​van de Europese luchtvaartindustrie en heeft daar ook een cruciaal belang bij.

Aanpassing wetgeving
Europeanen  hebben zich verenigd in ‘Europeans for Fair Competition’ (E4FC), een coalitie van medewerkers van Europese luchtvaartmaatschappijen, passagiers en bedrijven, gesteund door onder andere werknemersorganisaties als de VNC en VNV, die illegale luchtvaartsubsidies uit twee landen uit het Midden-Oosten als een bedreiging beschouwen voor de werkgelegenheid in de EU.

E4FC pleit al geruime tijd voor een beleid dat het herstel en de bescherming van een gelijk speelveld voor de Europese luchtvaart bevordert. Na lang aarzelen is de EC nu ook van deze doelstellingen overtuigd en zal zij de wetgeving die oneerlijke concurrentie moet voorkomen gaan aanscherpen. Dit zou onder meer betekenen dat er ruimte komt voor individuele bedrijven en lidstaten om ‘vals spelende’ carriers zelfstandig aan te klagen en niet meer uitsluitend onder gezamenlijke Europese vlag, zoals tot nu toe het geval was. Ook sancties zoals boetes en het intrekken van landingsrechten gaan tot de mogelijkheden behoren.

Risico’s
De maatregelen zijn overigens niet geheel zonder risico’s: Europese bedrijven die veel klandizie hebben in het Midden Oosten, zoals bijvoorbeeld Airbus, zouden de dupe kunnen zijn en ook het intrekken van landingsrechten zou kunnen leiden tot vergelijkbare tegenmaatregelen.

De EC en E4FC zijn echter overtuigd van de noodzaak van de maatregelen om ook in de toekomst te kunnen blijven concurreren en zo de banen van duizenden luchtvaartmedewerkers te behouden.  Meer info http://e4fc.eu/europe-toughen-airline-rules-face-off-mideast-competition/

VNC bestuur

Services

Vereniging Nederlands Cabinepersoneel VNC

Constellation Building
Stationsplein N.O. 406
1117 CL Schiphol-Oost

+31 (0)20 - 50 20 480
secretariaat@vnconline.nl
Lid van EurECCA