VNC in Nationale Adviesgroep Cabinelucht

29 jun. 2015

Toxic air is een kwestie van een lange adem: de VNC is al jaren bezig met het op de kaart zetten van dit belangrijke onderwerp. De Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu heeft recent de Nationale Adviesgroep Cabinelucht (NAC) ingesteld waarin ook de VNC deelneemt. Het doel is het
Toxic air is een kwestie van een lange adem: de VNC is al jaren bezig met het op de kaart zetten van dit belangrijke onderwerp. De Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu heeft recent de Nationale Adviesgroep Cabinelucht (NAC) ingesteld waarin ook de VNC deelneemt.

Het doel is het adviseren en ontwikkelen van nieuw (internationaal) onderzoek en de Nederlandse input onderbrengen in de Europese onderzoekstrajecten.

Samenhang gezondheidsklachten
Vliegend personeel moet duidelijkheid krijgen wat de samenhang is met het werken aan boord, het inademen van cabinelucht en bepaalde gezondheidsklachten. Pas als er helderheid uit onderzoeken komt, kan er een aanpak van de oorzaak komen.

Overzicht Toxic air problematiek
De problematiek rondom toxic air wordt via vier Europese initiatieven vanuit verschillende invalshoeken onderzocht. De NAC moet er voor gaan zorgen dat er overzicht is in de complexe materie; ofwel dat er tijdig op de juiste plaats vraagstukken nieuwe ontwikkelingen worden geagendeerd en stakeholders (waaronder de VNC) goed worden geïnformeerd over de voortgang. Verder wordt de NAC belast met het adviseren over:
* Ontwikkelingen (bv nieuw onderzoek) die relevant zijn voor de gekozen strategie
* De wenselijkheid van additionele (internationaal) onderzoek
* De Nederlandse inbreng in de Europese onderzoekstrajecten

Op 1 juli zal een VNC vertegenwoordiging naar het Ministerie gaan voor een voorbereidend overleg in aanloop naar de eerste bijeenkomst die kort na het zomerreces van de Tweede Kamer zal aanvangen.

VNC bestuur

Services

Vereniging Nederlands Cabinepersoneel VNC

Constellation Building
Stationsplein N.O. 406
1117 CL Schiphol-Oost

+31 (0)20 - 50 20 480
secretariaat@vnconline.nl
Lid van EurECCA