• home
  • Actueel
  • VNC houdt druk op nieuwe KLM en KLC pensioenregeling

VNC houdt druk op nieuwe KLM en KLC pensioenregeling

29 jun. 2017
Afgelopen maanden is er hard gewerkt aan de nieuwe pensioenregeling voor KLM en KLC cabinepersoneel. Nadat KLM na een lang pensioenconflict uiteindelijk akkoord ging met het VNC pensioenvoorstel, hebben wij er alles aan gedaan om de verbeterde regeling in juli in gang te kunnen zetten. Of dat lukt is nog niet helemaal zeker. Er is namelijk een aantal zogeheten opschortende voorwaarden geformuleerd.

Dat wil zeggen dat aan deze voorwaarden moet worden voldaan alvorens de deal ook daadwerkelijk rond is. Pas dan gaat KLM een hogere vaste premie betalen, wordt de overschotten- en tekortenregeling afgeschaft en gaat het KLM en KLC cabinepersoneel pensioen opbouwen over een hogere pensioengrondslag om zo de verlaging van de maximale pensioenopbouw te compenseren. En pas dan wordt de rechtszaak die de VNC tegen KLM had aangespannen definitief stopgezet.

Evenwichtigheid
Een van die opschortende voorwaarden was bijvoorbeeld dat de KLM Ledenraad en de KLC leden akkoord moesten gaan met de regeling. Dat was in januari van dit jaar al geregeld. Daarnaast checkt het fondsbestuur of de regeling voldoet aan wet- en regelgeving en of deze voor iedereen (de zogenaamde actieven, gepensioneerden en slapers) evenwichtig is alvorens zij de regeling in uitvoering neemt. Maar ook de belastingdienst en de accountant van KLM moeten zich in de regeling kunnen vinden.

De tijd dringt
Afgelopen week hebben de VNC pensioendeskundige en KLM de juiste verwoording in de reglementen gerealiseerd. Daarnaast is de concept uitvoeringsovereenkomst kritisch bestudeerd, dat was immers de steen des aanstoot voor het pensioenconflict. Nu is het wachten op een beslissing van het fondsbestuur en een akkoord van de belastingdienst.

Het fondsbestuur heeft aangegeven dat het hen 6 maanden tijd kost om alles in de systemen te verwerken. Ondertussen dringt de tijd en daarom houdt de VNC veel druk op het proces. Wij hopen dat nog dit jaar de hele regeling - met terugwerkende kracht naar 1 januari 2016 - in gang gezet wordt!

KLM en KLC bestuur

Vereniging Nederlands Cabinepersoneel VNC

Constellation Building
Stationsplein N.O. 406
1117 CL Schiphol-Oost

+31 (0)20 - 50 20 480
secretariaat@vnconline.nl
Lid van EurECCA