• home
  • Actueel
  • VNC en Transavia doen gezamenlijke uitvraag over IKB

VNC en Transavia doen gezamenlijke uitvraag over IKB

9 nov. 2021
Deze week zullen VNC en Transavia per mail een uitvraag doen inzake het Individueel Keuze Budget (IKB). In de cao is vastgelegd dat er onderzoek gedaan moet worden naar de wensen van het cabinepersoneel en de mogelijkheden van IKB. De VNC is van mening dat keuzemogelijkheden binnen het arbeidsvoorwaardenpakket - en het daarmee verkrijgen van meer invloed voor de werknemers - belangrijk is. Transavia kondigt vandaag in de Nieuwsbrief aan dat cabinepersoneel meer vrijheden geboden gaat worden.
 
Wat is IKB en wat kun je ermee?
Met een Individueel Keuze Budget krijg je de mogelijkheid om de waarde van bepaalde arbeidsvoorwaarden naar eigen wens in te zetten. Een IKB biedt meer flexibiliteit voor de medewerker. Je zou er bijvoorbeeld voor kunnen kiezen om binnen het keuzebudget anders om te gaan met verlofdagen, de eindejaarsuitkering of je vakantiegeld. Van het budget kan je dan bijvoorbeeld verlofdagen kopen als je meer vrije tijd zou willen. Je krijgt ook de kans om gedurende meerdere jaren vrije tijd te gaan sparen om op een later moment een aanzienlijk langere periode betaald vrij te kunnen zijn. Maar er is ook een mogelijkheid om bijvoorbeeld eerder over een deel van je vakantiegeld te kunnen beschikken, als je dit wilt.

Veel bedrijven werken al met een IKB en bieden ook de mogelijkheid om via het keuzebudget met korting en/of fiscale voordelen een fiets te kopen of bijvoorbeeld het abonnement van de sportschool te betalen. De omvang en bestedingsruimte zal afhankelijk zijn van de afspraken die VNC en Transavia hierover maken.

Is het voor mij verplicht om iets met IKB te doen?
Nee, het is belangrijk om te weten dat je als werknemer van Transavia de zaken kunt laten zoals ze nu zijn. Met andere woorden: je hoeft er geen gebruik van te maken. Je kunt in de toekomst altijd alsnog besluiten een persoonlijke invulling te geven aan het IKB.

Waarom wil Transavia IKB invoeren?
Transavia wil graag een aantrekkelijke werkgever zijn. Echter, ieders persoonlijke wensen zijn anders. Bij iedere levensfase kunnen andere behoeftes horen. Een IKB zorgt ervoor dat je wat meer zeggenschap krijgt over de invulling en timing van je eigen arbeidsvoorwaarden. Je kunt binnen IKB zelf bepaalde keuzes gaan maken, die tot op heden voor je worden gemaakt.

Wat vind jij ervan?
Zoals gezegd: we horen graag jouw mening. Het gaat er uiteindelijk om of jij ook de voordelen van een IKB ziet en van welke onderdelen jij eventueel gebruik zou willen maken.

Uitleg video
Om een beter beeld te krijgen van wat een IKB betekent en hoe het werkt, kun dit filmpje bekijken dat de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) een aantal jaar geleden heeft gemaakt voor haar medewerkers om het IKB toe te lichten. Dit filmpje geeft een goed beeld van wat een IKB zou kunnen inhouden: https://youtu.be/p1ArrVp81M8  

Uitvraag  
In de komende dagen zal Transavia per mail een aantal vragen over het Individueel Keuze Budget stellen. Het is belangrijk om je mening aan de werkgever te laten weten! Het gaat immers om meer vrijheid binnen je eigen arbeidsvoorwaardenpakket. Daarnaast zou het zonde zijn om bepaalde onderdelen op het terrein van IKB op te tuigen waar het cabinepersoneel niets voor blijkt te voelen.

Angela Visser & Antonie Kloots
sectiebestuur Transavia

Cabine-collega maar (nog) geen VNC lid? Wij onderhandelen voor jou over jouw baan, jouw arbeidsvoorwaarden dus jouw toekomst. Geef jezelf en alle leden uit het cabinekorps ondersteuning en word lid via dit aanmeldformulier of mail/bel voor meer info: secretariaat@vnconline.nl - 020 5020480. Hoe meer leden, des te sterker we staan in de vertegenwoordiging van de belangen van het cabinepersoneel. De VNC is samen sterk met de kracht van de gezamenlijkheid en oog voor het individu!

Services

Vereniging Nederlands Cabinepersoneel VNC

Constellation Building
Stationsplein N.O. 406
1117 CL Schiphol-Oost

+31 (0)20 - 50 20 480
secretariaat@vnconline.nl
Lid van EurECCA