• home
  • Actueel
  • VNC en FNV Cabine voeren druk op voor hoger loonbod KLM

VNC en FNV Cabine voeren druk op voor hoger loonbod KLM

18 sep. 2019
Recent hebben zowel de VNC als FNV Cabine het teleurstellende KLM-eindbod op loon en looptijd (2,5% loonstijging per jaar voor 2 jaar en 9 maanden) afgewezen. De gemiddelde loonstijging in Nederland is 3 procent voor cao’s die in 2019 worden afgesloten en in 2020 doorlopen. Zeker omdat KLM zo goed draait, is het realistisch om 4% en 3% te vragen over deze twee jaar.

Maandenlang hebben beide cabinevakbonden inspanningen geleverd in de onderhandelingen om tot een uitgebalanceerde cao te komen. Dat is nu mislukt, omdat KLM met een te mager eindbod op loon kwam, wat van hun kant betekent ‘stikken of slikken’. Bovendien moeten de arbeidsvoorwaardelijke punten kostenneutraal of relatief goedkoop zijn wil KLM deze toekennen. Gelet op deze ontwikkelingen zien we ons genoodzaakt om bij KLM de druk op te voeren om wel tegemoet te komen aan onze eisen.

Tegemoetkoming of acties
Dat doen we om te beginnen met een gezamenlijke brief aan KLM (klik hier). Hierin stellen we dat, indien KLM niet binnen 7 dagen tegemoet komt aan onze eis op loon en looptijd en inhoud, de VNC het zogeheten motiveren per 25 september duurder maakt en per 30 september uiteindelijk volledig stopzet.

Motiveren en extra compensatiedagen crew
Zoals je wellicht weet, moet KLM toestemming van de VNC krijgen als zij een vlucht wil uitvoeren die qua werk- en rusttijden door onvoorziene omstandigheden buiten onze cao valt. Als we vluchten motiveren, vraagt de VNC hiervoor compensatie voor de cabinebemanning middels vrije dagen, de CL- en KL-dagen. Bij het duurder maken zullen we extra compensatie voor de cabinebemanning eisen en bij het stoppen van motiveringen staan we niet langer toe dat KLM afwijkt van onze cao.

In de praktijk komt het veelvuldig voor dat er, dankzij onze bereidheid tot motiveren bij verstoringen, annuleringen worden voorkomen en veel passagiers uiteindelijk toch nog op tijd op hun bestemming aankomen. Gemiddeld gaat het om tientallen verzoeken per maand, oplopend tot boven de 30. Als we de benodigde toestemming duurder maken of niet langer afgeven aan KLM, valt de flexibiliteit van de vluchtuitvoering weg. Dat heeft consequenties voor de operatie en kan tot annuleringen leiden.

Naast dit drukmiddel beraden wij ons eveneens op andere vervolgacties.

KLM sectiebestuur


Cabine-collega maar (nog) geen VNC lid? Geef jezelf ondersteuning met steun aan de VNC. Word lid via dit aanmeldformulier of mail/bel voor meer info: secretariaat@vnconline.nl - 020 5020480. Het gaat om jouw baan, jouw arbeidsvoorwaarden en dus jouw toekomst. Hoe meer leden, hoe sterker we staan in de vertegenwoordiging van de belangen van het cabinepersoneel.

Services

Vereniging Nederlands Cabinepersoneel VNC

Constellation Building
Stationsplein N.O. 406
1117 CL Schiphol-Oost

+31 (0)20 - 50 20 480
secretariaat@vnconline.nl
Lid van EurECCA