• home
  • Actueel
  • VNC doet mee met gezamenlijk verzet tegen inleveren KLM slots op Schiphol

VNC doet mee met gezamenlijk verzet tegen inleveren KLM slots op Schiphol

12 feb. 2021
Vele luchtvaartbonden, waaronder de VNC, roepen de Europese Commissie dringend op om af te zien van de eis voor het inleveren van start- en landingsrechten (slots) als voorwaarde voor financiële steun aan AirFrance-KLM. De werknemersorganisaties uiten gezamenlijk hun grote zorgen over de effecten van die maatregel in deze brief aan de EC.

Minister Hoekstra van Financiën liet recent doorschemeren te verwachten dat de EC zal eisen dat KLM slots op haar thuishaven Schiphol opgeeft in ruil voor (verdere) financiële steun. Ook andere Europese luchtvaartmaatschappijen - waaronder Air France en Lufthansa - worden door de EC hier hoogstwaarschijnlijk toe verplicht, onder andere op hun respectievelijke hubs Orly en Frankfurt.

Contraproductief
De werknemersorganisaties wijzen de leden van de EC er op dat deze voorwaarde op geen enkele manier zal bijdragen aan herstel van de Europese luchtvaart en zelfs contraproductief zal werken. Slots aan vliegtuigmaatschappijen buiten Europa ter beschikking te stellen, creëert namelijk een oneerlijk speelveld en verzwakt de concurrentiepositie van onder meer KLM. Dat zal ook terugbetaling van de leningen moeilijker maken.

Bovendien heeft de Europese Commissie zich gecommitteerd aan een aantal doelstellingen en waarden voor de Europese luchtvaart, onder meer op gebied van duurzaamheid en eerlijke concurrentie. Ook hieraan zal een dergelijke maatregel op geen enkele manier een bijdrage leveren, zo stellen we in de brief.

De VNC heeft deze brief (mede)ondertekend omdat wij deze argumenten onderschrijven en vinden dat KLM en haar personeel aan alle arbeidsvoorwaardelijke eisen in ruil voor steun vanuit de overheid hebben voldaan. Daar bovenop komt nog een uitermate streng testbeleid voor passagiers en crew, dat uitsluitend voor Nederlandse vliegtuigmaatschappijen geldt en ten koste gaat van passagiersvervoer en omzet. Ook dit veroorzaakt oneerlijke concurrentie.

Tot slot, uitbreiding van de voorwaarden en beperkingen, nu op het gebied van slots, vormt een ernstige belemmering voor herstel in deze toch al zeer moeilijke coronatijd.

VNC bestuur


Cabine-collega maar (nog) geen VNC lid? Wij onderhandelen voor jou over jouw baan, jouw arbeidsvoorwaarden dus jouw toekomst. Geef jezelf en alle leden uit het cabinekorps ondersteuning en word lid via dit aanmeldformulier of mail/bel voor meer info: secretariaat@vnconline.nl - 020 5020480. Hoe meer leden, des te sterker we staan in de vertegenwoordiging van de belangen van het cabinepersoneel. De VNC is samen sterk met de kracht van de gezamenlijkheid en oog voor het individu!

Services

Vereniging Nederlands Cabinepersoneel VNC

Constellation Building
Stationsplein N.O. 406
1117 CL Schiphol-Oost

+31 (0)20 - 50 20 480
secretariaat@vnconline.nl
Lid van EurECCA