VNC dagvaardt KLM in pensioenconflict

25 aug. 2016

Op initiatief van de VNC is vandaag de dagvaarding over het KLM/KLC pensioenconflict verstuurd naar KLM. Daarna gaat de dagvaarding naar de rechtbank voor de zitting op 5 oktober aanstaande. Als je in Nederland vindt dat je onrecht wordt aangedaan, kun je naar de rechter stappen voor een oordeel. Wij vinden dat KLM in dit pensioenconflict het KLM en KLC cabinepersoneel zeker onrecht aandoet!
De jarenlange traditie van constructief overleg om bij complexe problemen tot goede oplossingen te komen, staat bij de VNC hoog in het vaandel. KLM heeft echter in het pensioendossier haar hand overspeeld en wij vinden dat onacceptabel. De VNC heeft zich altijd constructief opgesteld en vele inhoudelijke oplossingen bij KLM op tafel gelegd. Ondanks al onze pogingen zijn we er helaas niet gezamenlijk uitgekomen.

Stukje historie
KLM heeft tijdens de nog lopende pensioenonderhandelingen een nieuwe uitvoeringsovereenkomst gesloten met het pensioenfonds. Daarin heeft ze laten opnemen dat KLM nauwelijks nog herstelpremies hoeft te betalen voor het herstel van de dekkingsgraad van ons pensioenfonds. Sterker nog: door dit eenzijdig handelen houdt KLM jaarlijks vele miljoenen euro’s in de zak, geld dat in onze pensioenpot thuishoort. Voor 2016 staat de teller al bijna op 40 miljoen euro! Het conflict gaat dus over geld dat toebehoort aan het cabinepersoneel van KLM en KLC, want pensioen is uitgesteld salaris. En het kan nog erger uitpakken, ook de kans op het korten van reeds bestaande of nog in opbouw zijnde pensioenen kan realiteit worden.

Afspraken en vertrouwen geschonden
In onze ogen heeft KLM niet alleen de afspraken maar daarbij ook het vertrouwen van de VNC geschonden. Omdat KLM niet bereid is om de zaak terug te draaien naar hoe de daadwerkelijke afspraken waren, kunnen wij niet anders dan dit pensioenissue voorleggen aan de rechter. Uiteraard betreurt de VNC dat maar er is veel geld mee gemoeid dat zou moeten toekomen aan het KLM en KLC cabinepersoneel. KLM zegt weliswaar de dialoog te willen aangaan maar blijft tegelijkertijd slechts herhalen dat ze niet bereid is de door haar gewijzigde uitvoeringsovereenkomst van tafel te halen. Dan ben je op een gegeven moment uitgepraat…

Zodra we meer nieuws hebben, horen jullie van ons.

KLM en KLC sectiebestuur

 Lees je onze berichten en ben je cabinecollega maar (nog) geen VNC lid? Doe echt mee met invloed op jouw baan, jouw arbeidsvoorwaarden en jouw toekomst. Hoe meer leden, hoe sterker we staan en dat is nodig, zeker in deze moeilijke tijden. Geef jezelf ondersteuning met steun aan de VNC. Word lid via dit aanmeldformulier of mail/bel voor meer info: secretariaat@vnconline.nl - 020 5020480.

Services

Vereniging Nederlands Cabinepersoneel VNC

Constellation Building
Stationsplein N.O. 406
1117 CL Schiphol-Oost

+31 (0)20 - 50 20 480
secretariaat@vnconline.nl
Lid van EurECCA