• home
  • Actueel
  • VNC blijft consequent in pensioendagvaarding KLM

VNC blijft consequent in pensioendagvaarding KLM

30 aug. 2016

Gisteren (29 augustus) ontvingen wij van KLM een oproep om weer te gaan praten over pensioenen, echter met exact dezelfde KLM insteek. De VNC heeft vorige week juist de KLM gedagvaard omdat het pensioenconflict bij het bedrijf blijft hangen op het feit dat zij nog altijd niet bereid is om het afgesproken fall back scenario (FBS) na te komen en te implementeren.

In het FBS is afgesproken dat KLM herstelpremies zal betalen bij een dekkingstekort. KLM heeft eenzijdig besloten dat ze de 40 miljoen € die voor 2016 nodig is aan herstelpremies niet in het pensioenfonds van KLM en KLC cabinepersoneel stort. Hierdoor lopen we het risico dat we worden gekort op ons pensioen!

 

Steeds minder pensioen

Als KLM zich niet houdt aan de afgesproken bijstorting, leidt dat uiteindelijk tot verstrekkende gevolgen. Bij jarenlange verslechterde opbouw van onze pensioenen houd je namelijk aan het eind van de rit, dus bij je pensionering, steeds minder pensioen meer over. Vooral voor de cabinecollega's die nog lang niet aan hun pensioen toezijn (eenbanders en KLC collega's) kan dit desastreus zijn. Als je bijvoorbeeld nog zo'n 2/3 van je carrière voor de boeg hebt en we zouden nu toegeven aan KLM dan komt het er op neer dat je nauwelijks nog pensioen opbouwt. Daarom houdt de VNC keihard vast aan de dagvaarding. Uiteindelijk gaat het conflict over geld dat toebehoort aan het cabinepersoneel van KLM en KLC, want pensioen is uitgesteld salaris.

 

Geschonden afspraken en vertrouwen

In onze ogen heeft KLM niet alleen de afspraken maar daarbij ook het vertrouwen van de VNC geschonden. Omdat KLM niet bereid is om de zaak terug te draaien naar hoe de daadwerkelijke afspraken waren, kunnen wij niet anders dan dit pensioenissue voorleggen aan de rechter. De dagvaardingsprocedure is vorige week opgestart en daarom is overleg voor dit moment niet zinvol.

 

Er is dan ook geen reden om op deze uitnodiging in te gaan tenzij KLM alsnog verklaart bereid te zijn het FBS na te komen en te implementeren. Dit hebben we KLM inmiddels laten weten. KLM zegt iedere keer de dialoog te willen aangaan maar blijft tegelijkertijd slechts herhalen dat ze niet bereid is de door haar gewijzigde uitvoeringsovereenkomst van tafel te halen. Dan ben je op een gegeven moment uitgepraat…Als je in Nederland vindt dat je onrecht wordt aangedaan, kun je naar de rechter stappen voor een oordeel. Wij vinden dat KLM in dit pensioenconflict het KLM en KLC cabinepersoneel zeker onrecht aandoet!

 

 

KLM en KLC sectiebestuur

 

 

 

Lees je onze berichten en ben je cabinecollega maar (nog) geen VNC lid? Doe echt mee met invloed op jouw baan, jouw arbeidsvoorwaarden en jouw toekomst. Hoe meer leden, hoe sterker we staan en dat is nodig, zeker in deze moeilijke tijden. Geef jezelf ondersteuning met steun aan de VNC. Word lid via dit aanmeldformulier of mail/bel voor meer info: secretariaat@vnconline.nl- 020 5020480.

Services

Vereniging Nederlands Cabinepersoneel VNC

Constellation Building
Stationsplein N.O. 406
1117 CL Schiphol-Oost

+31 (0)20 - 50 20 480
secretariaat@vnconline.nl
Lid van EurECCA