Verslag KLC cabine overleg juni 2019

21 jun. 2019
In dit cabine overleg kwamen de volgende onderwerpen aan de orde: de aanschaf van de Embraer 195 E2, status update rondom de densificatie E190 en een korte update instroom, promoties en doorstroom.
 
Aanschaf Embraer 195 E2
Zoals jullie ongetwijfeld hebben meegekregen in de media heeft KLC een intentieverklaring met Embraer getekend voor de aanschaf van 15 Embraers 195 E2, met een optie op 20 extra kisten. De E2 is een groter en zuiniger toestel dat ter vervanging zal dienen van de E190 en capaciteit biedt voor 132 á 136 stoelen.
Op dit moment worden bepaalde zaken nog uit onderhandeld met Embraer en motorfabrikant Pratt & Whitney, maar als alles goed verloopt is de verwachting dat het eerste toestel in de zomer van 2021 zijn entree maakt in de KLC vloot.

Bij de VNC riep dit, ondanks het goede nieuws, ook vragen op: wordt er langzaamaan productie overgenomen van KLM nu er een grotere stoelcapaciteit is en wat voor gevolgen heeft dit voor de densificatie van de E190?
KLC stelt dat er géén 737-productie zal worden overgenomen van KLM. Door meer passagiers per kist te kunnen vervoeren kan er efficiënter gewerkt worden.
 
Densificatie E190
Dat een densificatie op het programma stond is al langer bekend, echter heeft dit project om technische redenen vertraging opgelopen. Hierdoor zou een densificatie per winter 2020/2021 wellicht onhaalbaar worden. Daarbij komt dat het project rondom de E2 in een stroomversnelling is geraakt, aldus KLC. Het is daarom niet ondenkbaar dat de E2 eerder zijn entree maakte dan de densificatie van de E190.
In beide gevallen betekent het hoe dan ook een verandering in de arbeidsvoorwaarden voor cabine crew. De VNC is derhalve vroegtijdig aangehaakt zodat er op een goede manier invulling kan worden gegeven aan de nieuwe arbeidsvoorwaarden.
 
Instroom – promoties – doorstroom
Voor wat betreft de ontwikkelingen hierover is er weinig nieuws, behalve het feit dat het aantal geplande initials is bijgesteld van 17 naar 14.
 
Mocht je naar aanleiding van dit verslag vragen hebben, neem dan gerust contact met ons op!

KLC sectiebestuur

Vereniging Nederlands Cabinepersoneel VNC

Constellation Building
Stationsplein N.O. 406
1117 CL Schiphol-Oost

+31 (0)20 - 50 20 480
secretariaat@vnconline.nl
Lid van EurECCA