Verbetering tweede kwartaalcijfers AF/KL

31 jul. 2013

Afgelopen maandag zijn de VNC en andere bonden door KLM geïnformeerd over de resultaten van het tweede kwartaal 2013 AF/KLM. Deze sessie werd voorgezeten door de nieuwe president directeur KLM, de heer Camiel Eurlings. Vanwege vakantie van hoofd controller KLM de heer
Afgelopen maandag zijn de VNC en andere bonden door KLM geïnformeerd over de resultaten van het tweede kwartaal 2013 AF/KLM.  Deze sessie werd voorgezeten door de nieuwe president directeur KLM, de heer Camiel Eurlings.  

Vanwege vakantie van hoofd controller KLM de heer Erik Swelheim werden de cijfers toegelicht door de Senior Controller KLM, de heer Bruno Leberf.

<>Verbeterd operationeel resultaat
De kernboodschap was dat door de inzet van Transform 2015 en de daaraan gekoppelde verwachte resultaten het verlies van AF/KL in het tweede kwartaal 2013 sterk is teruggedrongen en is uitgekomen op een nettoverlies van 163 miljoen euro. De luchtvaart blijft zich in een moeilijke economische omgeving bevinden maar het operationeel resultaat van AF/KL is goed verbeterd. Voor het eerst sinds 5 jaar is er een positief resultaat in het tweede kwartaal (Q2).

Het aantal FTE (Fulltime-equivalent) is met ruim 5600 verminderd en dat resultaat komt vooral uit Frankrijk. Het effect van de bezuinigingen is daar echter nog niet zo groot als verwacht en daarom komen er dit najaar bij onze Franse collega's aanvullende maatregelen om de kosten te drukken. AF heeft het vooral moeilijk op de zogenaamde binnenlandse en Europese medium long haul markt. Bij de vrachtdivisie houden tevens de problemen aan en werd er vanwege de crisis minder vervoerd

AF/KLM behaalde in het tweede kwartaal een omzet van 6,6 miljard euro en dat is1,2% meer dan in dezelfde periode vorig jaar. Ook de operationele winst viel met 79 miljoen euro hoger uit dan in 2012.

Productiviteitsstijging
De resultaten van de KLM groep worden niet meer met de beurs gedeeld maar KLM ligt op koers gaf Eurlings aan. Het current operational income Q2  bij KLM bedroeg 85 miljoen euro positief. Gemiddeld bedroeg de productiviteitsstijging bij KLM 4,2% en dat komt vooral door minder FTE bij transavia.com en bij cabine KLM voor de huidige zomer. Opvallend om te horen was dat er fors minder werd verloren op Europa.

KLM op koers
Eurlings sloot af met de woorden dat KLM op koers ligt en het glas halfvol is. Wel blijft er sprake van een voorzichtig standpunt vanwege de aanhoudende lastige economische situatie en de moeilijke markt. Er zal gezocht blijven worden naar  mogelijkheden om meer inkomsten te kunnen genereren. KLM is kwetsbaar maar er zullen geen gedwongen ontslagen vallen bij de KLM-tak. De FTE reductie bij AF gaat langzaamaan de goede kant op maar ligt nog niet geheel op koers.

VNC bestuur

Vereniging Nederlands Cabinepersoneel VNC

Constellation Building
Stationsplein N.O. 406
1117 CL Schiphol-Oost

+31 (0)20 - 50 20 480
secretariaat@vnconline.nl
Lid van EurECCA