• home
  • Actueel
  • Vanuit het KLM sectiebestuur: een VNC-hart onder de riem

Vanuit het KLM sectiebestuur: een VNC-hart onder de riem

15 dec. 2021
Met de feestdagen in aantocht zijn er altijd al meer roostervragen en -problemen dan anders. Nu, met alle - bijna dagelijks wisselende - restricties, annuleringen en aanpassingen zien we dat de komende Kerst- en Oud en Nieuw periode bijzonder veel onrust en onzekerheid met zich mee brengt. Er wordt vrijwel dagelijks een zwaar beroep gedaan op jullie flexibiliteit en dat al voor een behoorlijk lange periode. Dat daar soms frustratie over ontstaat is begrijpelijk.  

De VNC heeft vrijwel dagelijks overleg met KLM over al deze wisselingen. Het doel daarvan is om de verstoringen zoveel mogelijk te beperken én om crews zo breed mogelijk inzetbaar te houden. Dat is niet alleen heel erg belangrijk voor alle vliegende collega’s, ook voor KLM is dit het beste scenario.

Behoud van werkgelegenheid en keuzevrijheid
Bij het afsluiten van het protocol arbeidsvoorwaardelijke bijdrage (AVB) is de volgende afspraak rondom ‘vliegen ten tijde van corona’ opgenomen: 'KLM en de cabinebonden zullen de ontwikkelingen rondom corona, coronatesten en het coronavaccin op de voet volgen. Zowel testen als vaccinatie vinden uitsluitend plaats op vrijwillige basis. Mocht dit ten koste gaan van de totale inzetbaarheid van het cabinekorps en/of het kunnen uitvoeren van het KLM- netwerk zullen KLM en de cabinebonden in overleg treden.’ Als vakbond staan wij daarbij niet alleen voor behoud van werkgelegenheid voor iedereen, wij respecteren ook de keuzevrijheid van al onze collega’s. Dit levert echter vaak lastige dilemma’s op, die wij zeer zorgvuldig onderzoeken en waarbij wij altijd een juridische toets laten doen om er zeker van te zijn dat KLM conform de wet handelt. Op deze wijze proberen wij alle partijen recht te doen en tevens de bedrijfscontinuïteit niet in gevaar te brengen. Daarbij moeten soms keuzes gemaakt worden waar niet iedereen achter zal staan. Wij vragen daarvoor begrip Daarnaast bewaken wij uiteraard ook de afspraken die wij in de cao met KLM hebben gemaakt. Deze gaan onder andere over het verzoekensysteem en reservestellingen.

Schouders eronder
Van onze kant hebben wij begrip voor het feit dat dit voor iedereen een onzekere tijd is die al veel te lang aanhoudt. Elke dag opnieuw komen er nieuwe ontwikkelingen met bijbehorende vragen. Gelukkig weten veel leden de weg naar de VNC te vinden: naar de Servicedesk, via onze digitale infosessies en per mail en telefoon. Het is voor ons belangrijk om direct in contact te blijven staan met jullie, om te horen welke ideeën en zorgen er leven en op basis daarvan een gewogen beslissing te nemen.
We zien ook dat alle collega’s zich graag willen inzetten om KLM beter te maken, ondanks de soms verschillende visies op hoe dat zou moeten. Laten we er met zijn allen de schouders onder blijven zetten en focussen op wat ons bindt en niet op wat ons verdeelt. Samen sterk tenslotte!

Sectiebestuur KLM - Chris van Elswijk, Ivo Kruse Koster, Carolina Bouwer, Marije Kroese, Ingrid Brama,
Roberto Tunzi


Cabine-collega maar (nog) geen VNC lid? Wij onderhandelen voor jou over jouw baan, jouw arbeidsvoorwaarden dus jouw toekomst. Geef jezelf en alle leden uit het cabinekorps ondersteuning en word lid via dit aanmeldformulier of mail/bel voor meer info: secretariaat@vnconline.nl - 020 5020480. Hoe meer leden, des te sterker we staan in de vertegenwoordiging van de belangen van het cabinepersoneel. De VNC is samen sterk met de kracht van de gezamenlijkheid en oog voor het individu!

Services

Vereniging Nederlands Cabinepersoneel VNC

Constellation Building
Stationsplein N.O. 406
1117 CL Schiphol-Oost

+31 (0)20 - 50 20 480
secretariaat@vnconline.nl
Lid van EurECCA